Сб, 2024-04-20, 14:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:31
Заборонити банківські вклади в інвалюті й запровадити 25% податок на депозити депутат-"регіонал" пропонує парламенту
Інші останні Економічні новини
Депутат-"регіонал" Євген Сігал пропонує Верховній Раді заборонити банкам залучати вклади громадян в іноземній валюті. Про це йдеться у законопроекті №2400, що зареєстрований в парламенті 26 лютого 2013 року.

Проектом закону передбачається внести зміни до закону "Про банки і банківську діяльність".

Як сказано у пояснювальній записці, протягом року фінансові установи наввипередки намагалися запропонувати вкладникам найвищу ставку, в результаті чого максимальна дохідність гривневих депозитів досягла 28% річних.

"Однак, незважаючи на такий рівень дохідності гривневих депозитів, вкладники надавали перевагу менш дохідним вкладам в іноземній валюті, в результаті чого обсяг депозитів у іноземній валюті зріс за 2012 рік майже на 30% при збільшенні загальних обсягів коштів фізосіб у банках на 19%", - зазначено у записці.

В обґрунтуванні необхідності схвалення документа сказано, що така норма потрібна для подальшого зростання обсягів кредитних ресурсів комерційних банків у нацвалюті, їхнього здешевлення, формування умов, в яких населення активніше б спрямовувало свої доходи на споживання товарів і послуг вітчизняних товаровиробників.

Перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов раніше порадив українцям зберігати свої заощадження у національній валюті.

"У гривні дуже хороший відсоток на депозитні ставки. Я вже наводив приклад минулого року: якби людина поклала гривню 7 років тому під чинні відсотки, і не знімала, то навіть зміни курсу не нашкодили б капіталу цієї людини. Постійні зміни форми зберігання, на жаль, завдають людям лише збитків", - сказав Арбузов.

За словами прем’єр-міністра Миколи Азарова, депозитні вклади населення у січні 2013 року становили 366 мільярдів гривень.

"Обсяг депозитів громадян у банку зріс минулого року майже на 60 млрд гривень, або на 19%. А порівняно з 2009 роком - на 155 млрд гривень, або на 73%. Депозити населення в банках сьогодні досягли 366 млрд гривень, а це, між іншим, дорівнює річним доходам державного бюджету", - сказав Азаров.

"Регіонали" хочуть запровадити 25% податок на депозити

"Регіонал" Євген Сігал пропонує Верховній Раді встановити 25% податок на доходи за депозитами фізосіб. Про це йдеться у законопроекті №2401, що зареєстрований в парламенті 26 лютого 2013 року.

Проектом закону пропонується внести зміни до Податкового кодексу, які передбачають запровадження механізму оподаткування доходів фізосіб, отриманих у вигляді процентів на поточні або депозитні банківські рахунки, вклади до небанківських фінустанов, з 1 січня 2014 року ставкою в 25%.

"Пропонується використати досвід РФ та перенести з 1 січня 2015 року на 1 січня 2014 року застосування механізму оподаткування доходів фізосіб, отриманих у вигляді процентів на банківські вклади (депозити) понад встановлений законодавством рівень", - сказано у пояснювальній записці.

Автор документу вважає, що дане рішення вплине на здешевлення кредитних ресурсів комерційних банків, які надаються суб’єктам реальної економіки та сприятиме перерозподілу використання коштів фізосіб на користь споживання товарів і послуг вітчизняних підприємств.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1165 | Додав: adminA | Теги: парламент, інвалюті, 25% податок, банківські вклади, депутат-регіонал, депозити | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]