Пт, 2024-03-29, 15:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:19
Заява УІНП - діалог із польськими істориками можливий лише на території України
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

  Український інститут національної пам'яті (УІНП) пропонує з міркувань безпеки українських дослідників продовжувати історичні дискусії на території України, де відсутні будь-які обмеження щодо оцінок минулого.

Про це йдеться у заяві УІНП щодо неможливості продовження роботи Українсько-польського форуму істориків в попередньому форматі у зв'язку зі змінами до закону про Інститут національної пам'яті Польщі.

Як зазначено в заяві, з 2015 року відбулося п‘ять засідань (двічі на рік, по черзі в Україні та Польщі) за участі істориків з обох країн.

"Дискусії між дослідниками — завзяті та гарячі, але попри це конструктивні та корисні для розуміння минулого", - йдеться у заяві.

Однак УІНП вважає, що ухвалення нового закону про Інститут національної пам'яті в Польщі, яким передбачено зокрема кримінальну відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів 1925-1950 рр., суттєво звужує простір для дискусій та діалогу".

"Український інститут національної пам'яті, який забезпечував функціонування української частини Форуму, не бачить можливостей для його продовження в попередньому форматі. Ми не можемо гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території чи навіть безпеку їх перебування там", - йдеться у заяві.

У зв'язку з цим УІНП звертається до польських колег з пропозицією щодо "продовження історичних дискусій на території України, де відсутні будь-які обмеження чи політичний диктат щодо оцінок минулого".

Нагадаємо, 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів. Водночас він направив закон до Конституційного суду на перевірку.

Закон серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів, а також штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Україна раніше закликала польського президента не підписувати ухвалені парламентом зміни.

Ізраїль виступив категорично проти схвалення Сенатом Польщі законопроекту про Інститут національної пам’яті.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 665 | Додав: adminA | Теги: територія України, діалог, польські історики, заява УІНП | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]