Пт, 2024-03-29, 08:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:21
Заявили про повне неприйняття смертної кари Євросоюз і Рада Європи
Інші останні Новини Європейського Союзу

Європейський союз і Рада Європи знову заявили про своє тверде неприйняття смертної кари в усіх країнах світу, і за будь-яких обставин.

"Смертна кара - це жорстоке, нелюдське і принижуюче гідність покарання, яке суперечить праву на життя. Її відміна необхідна заради поваги людської гідності", - йдеться в спільній заяві цих двох організацій з нагоди Європейського та Всесвітнього дня боротьби проти смертної кари, що відзначається 10 жовтня.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель і генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич зазначили в своїй заяві, що скасування смертної кари - це перш за все питання політичної волі. Кількість країн, в яких продовжують страчувати людей, продовжує скорочуватись. У минулому році кари не проводилися в 176 країнах. Це 91% держав-членів ООН.

На підтвердження цього позитивного тренду вони відзначили скасування цього року страти ще в одному штаті США - Вірджинії, а також намір президента Джо Байдена скасувати її на федеральному рівні і мораторій на страту, введений генеральним прокурором США.

Вірменія ратифікувала другий факультативний протокол про скасування смертної кари, а Казахстан перебуває в процесі завершення його ратифікації.

"Ми закликаємо Білорусь перейти до скасування смертної кари", - йдеться в заяві європейських організацій.

Цього року Всесвітній день проти смертної кари присвячений темі жінок. Хоча у світі винесені ним смертні вироки становлять невеликий відсоток, залишається дискримінація за ознакою статі на всіх рівнях системи правосуддя. У низці країн жінок засуджують до смертної кари частіше, ніж чоловіків, за "злочини сексуальної моралі", а пом'якшувальні обставини, пов'язані з гендерним насильством, рідко беруться до уваги в кримінальному процесі.

День проти смертної кари відзначається з 2007 року за рішенням Комітету міністрів Ради Європи. Це організація була першопрохідцем у справі скасування смертної кари. В результаті Європа з 1997 року де-факто є простором, вільним від смертної кари.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 596 | Додав: adminA | Теги: Євросоюз і Рада Європи, неприйняття смертної кари | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]