Чт, 2024-04-25, 07:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:03
Захисну арку на зруйнований енергоблок ЧАЕС має бути насунуто за 168 днів - Семерак
Інші останні Новини України

Роботи щодо завершення будівництва та насування ізоляційної арочної споруди на зруйнований 4-й енергоблок Чорнобильської атомної електростанції відбуваються в плановому порядку, повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак на своїй сторінці у Facebook.

"Сподіваюся, що вже через 168 днів ми завершимо процес її (арки - ред.) насування", - йдеться в повідомленні.

Міністр також зазначив, що на рахунок Європейського банку реконструкції і розвитку надійшли кошти від країн-донорів для завершення будівництва сховища для відпрацьованого ядерного палива на Чорнобильській АЕС, зокрема 1,4 млн євро від України.

Крім того, лідери країн "Великої сімки" підтвердили налаштованість співпрацювати з Україною щодо вирішення наслідків Чорнобильської катастрофи. Про це йдеться у декларації за підсумками саміту G7 в Ісе-Сімі за участі президента США Барака Обами, прем`єр-міністра Японії Сіндзо Абе, канцлера Німеччини Ангели Меркель, прем`єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона, президента Франції Франсуа Олланда, прем`єр-міністра Канади Джастіна Трюдо та прем`єр-міністра Італії Маттео Ренці, передає УНІАН.

"Ми знову підтверджуємо нашу прихильність у здійсненні спільних зусиль з Україною, щоби перетворити чорнобильську зону на сталу та екологічно безпечну через 30 років після катастрофи", - йдеться у декларації.

Нагадаємо, у вересні 2007 року Чорнобильська АЕС і французький концерн Novarka підписали контракт на будівництво нового безпечного конфайнменту (НБК) над об'єктом "Укриття" Чорнобильської АЕС. Первісна вартість споруди оцінювалася в 980 млн євро. Однак через 6 років оцінка вартості будівництва об'єкта збільшилася на 500 млн євро.

Зрештою влітку 2014 року Асамблея донорів Чорнобильського фонду "Укриття" прийняла рішення збільшити до 650 млн євро додатковий внесок країн-донорів для успішного завершення будівництва обгороджувального контуру нового безпечного конфайнменту (торцевих стін) з метою перетворити Чорнобильську атомну електростанцію на безпечний і екологічно стабільний об'єкт.

Раніше президент України оголосив 2016 рік роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і вшанування пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 759 | Додав: adminA | Теги: 168 днів, захисна арка, зруйнований енергоблок ЧАЕС, Семерак | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]