Пт, 2024-04-26, 00:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:57
Закон про біометричні паспорти не відповідає європейським нормам про захист прав людини - експерти
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Експерти схиляються до того, що в закон "Про Єдиний державний демографічний реєстр і документи, які підтверджують громадянство України, засвідчують особу або її спеціальний статус" доведеться вносити зміни, оскільки він не відповідає європейським нормам про захист прав людини.

"Закон встановлює певні законодавчі акти для випуску біометричних паспортів для виїзду за кордон, проте водночас він порушує раніше узяті на себе зобов'язання у сфері захисту персональних даних", - вважає науковий директор Інституту євроатлантичної співпраці Олександр Сушко, передає "Інтерфакс-Україна".

На думку експерта, плюси цього закону нівелюються його мінусами.

Він підкреслив, що цей закон потрібно або скасувати і схвалити замість нього новий, або ж внести поправки та зміни.

На думку Сушка, необхідно скоректувати такі поняття як "розпорядник реєстру", "уповноважений орган", оскільки в чинній редакції закону два суб'єкти є органами з питань реалізації державної політики в сферах міграції, зокрема реєстрації громадянства, фізичних осіб, біженців і інших осіб, визначених законодавством категорій мігрантів, протидії нелегальній міграції.

Серед поправок і змін, які експерти пропонують внести, присутня пропозиція скасувати статтю, в якій ідеться про картку мігранта.

"Стаття 35 "Картка мігранта" має бути виключена повністю, оскільки статус мігранта не передбачений українським законодавством", - вважає Сушко.

Він також підкреслив, що в законі немає точного формулювання, для чого створюється Єдиний державний демографічний реєстр.

Із Сушком згоден заступника голови Державної служби України з питань захисту персональних даних Володимир Козак.

"Необхідно точно сформулювати мету цього закону", - зазначив він.

Козак підкреслив, що необхідно вирішити питання безпечної ідентифікації в усій країні.

"У нас немає чіткої концепції ідентифікації громадянина", - сказав він.

Як зазначив представник з питань доступу до публічної інформації і захисту персональних даних уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олександр Павличенко, офіс омбудсмена має намір проводити моніторинг імплементації цього закону, і у разі порушень прав людини, які будуть зафіксовані при виконанні цього закону, мають намір реагувати на рекомендації про внесення змін і доповнень в закон, аж до скасування цього закону.

В офіційному виданні Верховної Ради "Голос України" в середу, 5 грудня, опубліковано текст Закону "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус". Закон, зокрема, передбачає запровадження з 1 січня 2013 року електронних паспортів для громадян України.

Нагадаємо, президент України Віктор Янукович підписав Закон №5492-VI "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус".

Раніше автор закону "регіонал" Василь Грицак запропонував дозволити громадянам відмовлятися від отримання біометричних паспортів, якщо це суперечить їхнім релігійним переконанням. На думку Грицака, таке нововведення дозволить "зберегти право кожного громадянина на свободу віросповідання".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1016 | Додав: adminA | Теги: захист прав людини, експерти, біометричні паспорти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]