Чт, 2024-03-28, 13:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:33
Закон про розширення зони українського контролю в Чорному морі підписав Порошенко
Інші останні Офіційні новини

  Порошенко підписав закон про розширення зони українського контролю в Чорному морі

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про прилеглу зону України", що вдвічі розширює зону українського контролю в Чорному морі.

Закон гармонізує морське законодавство України із законодавством інших причорноморських держав та інших держав-учасниць Конвенції ООН з морського права 1982 року, повідомляє прес-служба президента України на офіційному сайті.

Також закон спрямований на запобігання контрабандних операцій і нелегальних судно-заходів у закриті порти тимчасово окупованих територій України.

"Відповідно до закону, прилегла зона України - це зона відкритого моря, прилегла до територіального моря України, зовнішня межа якого розташована на відстані не більше 24 морських миль, відрахованих від вихідних ліній, від яких відміряється ширина територіального моря України", - зазначено в повідомленні.

У своїй прилеглій зоні Україна здійснює контроль, необхідний для запобігання порушенням митного, фіскального (податкового), імміграційного (міграційного), санітарного національного законодавства у межах території України, зокрема її внутрішні води, або територіальне море.

"Контроль здійснюється для притягнення до відповідальності за порушення законодавства України, вчиненого в межах території України, зокрема в її внутрішніх водах або територіальному морі", - зазначено в повідомленні.

Також для запобігання порушенням законодавства України або притягнення до відповідальності за його порушення, уповноважений орган, що забезпечує недоторканність державного кордону та охорону суверенних прав України в її прилеглій та виключній (морській) економічній зоні може зупиняти судна; оглядати їх, затримувати чи заарештовувати судна і/або членів їхнього екіпажу, зокрема й військові кораблі та інші державні судна, які використовуються в некомерційних цілях.

"Відповідно до закону, якщо судно порушило законодавство України і намагається сховатися, уповноважений орган має право переслідувати таке судно за гарячими слідами з метою його затримання і притягнення до відповідальності відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року. Право на переслідування припиняється, щойно переслідуване судно увійде в територіальне море держави під прапором якої плаває судно або будь-якої третьої країни", - зазначено в повідомленні.

Закон вступає у силу наступного дня після його опублікування.

Як повідомлялося, Верховна Рада України ухвалила загалом закон про прилеглу зону України (законопроект №8361) 6 грудня 2018 року.

Як зазначив член комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник перед голосуванням за закон, цей документ є рамковим, і в подальшому необхідно розробити зміни до низки законодавчих актів, зокрема до Кримінального процесуального кодексу України.

При розгляді законопроекту в першому читанні одна з авторів ініціативи, на той час народний депутат Ірина Фріз пояснила: "Цей законопроект надасть можливість де-факто удвічі збільшити територію контролю в Чорному морі".

"Прилегла зона, згідно з міжнародними нормами, не є ні зоною юрисдикції, ні зоною суверенітету. Однак ця зона є тією ділянкою морського простору, де будь-який прибережна держава може здійснювати обмежений контроль для запобігання або затримання за (порушення - ІФ) певних правил", - пояснила вона.

За її словами, ухвалення цього закону надасть можливість кораблям морської охорони і Військово-морських сил перевіряти підозрілі судна не в межах 12-мильної зони, як зараз, а в 24 милях від берегової лінії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1028 | Додав: adminA | Теги: закон, підпис, зона українського контролю, Чорне море, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]