Пт, 2024-04-19, 17:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:34
Закон про скасування військового збору при купівлі-продажі валюти фізособами Порошенко підписав
Інші останні Економічні новини

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору", яким скасовується оподаткування військовим збором операцій з купівлі-продажу фізичними особами іноземної валюти.

Як повідомляється у понеділок 8 червня на сайті Верховної Ради, закон повернуто з підписом від президента.

12 травня ВР ухвалила закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору" (№ 2436). Законом скасовується оподаткування військовим збором операцій з купівлі-продажу фізичними особами іноземної валюти.

У пояснювальній записці зазначається, що включення операцій з валютними цінностями до об’єкту військового збору спричинило негативний вплив на ринок операцій з іноземною валютою. До операцій з валютними цінностями включаються також операції з переходом права власності на національну валюту.

"Отже, за такого підходу доходом фізичної особи вважаються як операції з купівлі іноземної валюти (у сумі придбаної валюти), так і операції з продажу валюти. З економічної точки зору, при операціях з валютними цінностями відбувається еквівалентний обмін однієї цінності на іншу. Джерело доходу фізичної особи в даному випадку відсутнє. Натомість, існуюча редакція Податкового кодексу визнає всю вартість еквівалентного обміну як об’єкт для військового збору. Така ситуація є неприпустимою", - йдеться в записці та наголошується, що запровадження додаткових перешкод щодо обігу валютних цінностей у вигляді військового збору (на додаток до внеску до Пенсійного фонду) призводить до вкрай негативних наслідків для економіки України: значно зростає обсяг проведення операцій з готівковою іноземною валютою та банківськими металами на тіньовому ринку.

При цьому бюджет додатково втрачає збір до Пенсійного фонду; загальмовується ринок банківських послуг з платіжними документами; зменшується пропозиція готівкової та безготівкової іноземної валюти; штучно завищується вартість валюти для фізичних осіб.

Нагадаємо, військовий збір було запроваджено в Україні як додаткове джерело фінансування й підтримки армії, яка виконує завдання в зоні проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях. Ставка збору становить 1,5% доходів, що підлягають оподаткуванню.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 946 | Додав: adminA | Теги: закон, Порошенко, купівлі-продажі валюти, скасування військового збору | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]