Пт, 2024-03-29, 09:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:40
Закон про заборону імпорту електроенергії з РФ підписав Зеленський
Інші останні Офіційні новини

  Зеленський підписав закон про заборону імпорту електроенергії з РФ

При цьому Кабмін матиме право скасувати цю заборону на певний строк

У середу, 25 грудня, президент України Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до закону України "Про ринок електричної енергії" № 330-ІХ. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Офісу президента.

Метою закону є забезпечення контролю над цінами на електроенергію в умовах недостатньої конкуренції на цьому ринку.

Зокрема, закон передбачає, що в разі значного коливання цін на ринку електроенергії Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), має право встановлювати граничні ціни на цьому ринку "на добу вперед" з відповідним обґрунтуванням. Такі ціни встановлюються після консультацій з Антимонопольним комітетом України.

Також НКРЕКП отримує право тимчасово, до 1 квітня 2020 року, встановлювати виробникам, які здійснюють комбіноване виробництво електричної та теплової енергії на теплоелектроцентралях, тариф на відпуск електричної енергії (у випадках, передбачених рішенням Кабінету Міністрів України про покладення спеціальних обов'язків).

Закон встановлює заборону на продаж та/або постачання електричної енергії, що імпортується з Російської Федерації (за двосторонніми договорами та на внутрішньодобвому ринку). Разом з тим Кабінет Міністрів України має право скасовувати заборону на визначений ним термін, щоб уникнути надзвичайної ситуації в об'єднаній енергосистемі України.

Документ також передбачає, що гарантований покупець направляє різницю між доходами та видатками, що виникла під час виконання ним спеціальних обов'язків, на забезпечення покриття власних витрат на виконання спеціальних обов'язків щодо купівлі електричної енергії за "зеленим" тарифом та за аукціонною ціною.

Нагадаємо, Верховна рада 4 грудня схвалила в другому читанні законопроект, який передбачає можливість тимчасового регулювання цін на ринку електроенергії. Його підтримали 274 нардепа.

Раніше голова підкомітету з питань газотранспортної галузі та політики газопостачання комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанин заявив, що законопроект про внесення змін у закон "Про ринок електроенергії" є критично важливим через сьогоднішню ситуацію з ринком в Україні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 858 | Додав: adminA | Теги: закон про заборону імпорту електрое, Зеленський | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]