Чт, 2024-03-28, 23:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:36
Закон, що впроваджує систему ProZorro для держзакупівель в оборонній галузі, Порошенко підписав
Інші останні Економічні новини

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про особливості здійснення закупівель товарів, послуг і робіт для гарантованого забезпечення потреб оборони" (№4288), повідомляє 1 червня 2016 року прес-служба голови держави.

"Цей закон остаточно врегулює процедуру прозорого механізму державних закупівель. Він є надзвичайно важливим кроком до зміцнення обороноздатності країни, яка веде боротьбу проти агресора, який вдерся на нашу територію. З іншого боку - цей закон є потужним антикорупційним кроком", - цитують у прес-службі слова Порошенко.

Своєю чергою, міністр оборони України Степан Полторак висловив переконання, що цей закон дозволить набагато ефективніше проводити закупівлі й здійснювати забезпечення ЗСУ усім необхідним.

Як запевнив 1 червня прем'єр-міністр Володимир Гройсман на щотижневому засіданні Кабміну, за відмову переходу на систему електронних закупівель ProZorro керівники державних підприємств, установ та організацій будуть звільнятися.

Своєю чергою міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів на засіданні уряду повідомив, що "за 14 місяців роботи електронної системи Prozorro вдалося заощадити близько 1,5 млрд гривень, проведено понад 100 тисяч тендерів від 5,8 тисяч закупників".

Заступник міністра Максим Нефьодов, представляючи результати роботи Prozorro за два місяці після набуття чинності законом про електронні держзакупівлі, підкреслив, що економія за цей період становила 14% від суми тендерів. "Середня економія на тих тендерах, які вже проведені за ці два місяці, становить 14%. Це абсолютно відповідає тому, що було раніше (коли система Prozorro працювала в пілотному режимі - ред.)", - зауважив він.

Довідка

Верховна Рада 25 грудня 2015 року ухвалила закон, що встановлює обов`язкове проведення всіх державних закупівель через систему електронних закупівель Prozorro з 1 квітня 2016 року для міністерств і великих держкомпаній, а з 1 серпня 2016 року - для всіх держкомпаній і держорганів.

На даний момент кількість тендерів у системі вже перевищила 95 тисяч. Загальна планова сума тендерів становить 31,90 млрд гривень. Кількість замовників, які приєдналися до системи, досягає майже 5 тисяч. Середня кількість пропозицій на одні торги - 2,84 учасника тендеру, загальна сума економії - 1,45 млрд гривень. Очікується, що за підсумками 2016 року використання Prozorro дозволить заощадити близько 5 млрд гривень.

У травні система Prozorro отримала міжнародну премію у сфері закупівель World Procurement Awards (WPA) у номінації Public Sector (державний сектор).

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 746 | Додав: adminA | Теги: система ProZorro, закон, держзакупівля, Порошенко, оборонна галузь | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]