Ср, 2024-04-24, 05:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:48
Закони про реструктуризацію приватного зовнішнього держборгу та підвищення соцстандартів Порошенко підписав
Інші останні Економічні новини

Президент України Петро Порошенко підписав ухвалені Верховною Радою низку законів, які передбачають реструктуризацію державного боргу країни.

Згідно з інформацією, оприлюдненою в п'ятницю 18 вересня на сайті українського парламенту, в етапах проходження законів під номерами 3057, 3059 та 3059 вказано, що вони "повернуті з підписом президента".

Також президент Порошенко підписав зміни до державного бюджету на 2015 рік в частині підвищення соціальних стандартів – зарплат, пенсій, соціальних виплат різним категоріям громадян.

"Наша команда зробила все можливе, щоб вже з 1 вересня був забезпечений цей ріст нехай і на скромну величину - від 13 до 18%", - заявив президент під час підписання закону на засіданні Національної ради реформ, передали в п'ятницю 18 вересня прес-службі голови держави.

Цей крок Порошенко назвав першим результатом реального впровадження реформ, для здійснення якого влада зробила все можливе.

"Фактично в умовах війни нам вдалося уникнути дефолту, досягти макрофінансової стабільності, стабілізувати банківську систему. Ми змогли, в тому числі і завдяки злагодженій, ефективній роботі, знайти кошти для того, щоб підвищити заробітні платні не з 1 грудня, а з 1 вересня" , - наголосив він, окремо зазначивши той факт, що вдалося не просто сконцентрувати кошти на казначейському рахунку, але й переконати закордонних партнерів із МВФ, Світового банку, партнерів, які допомагають нам на двосторонній основі, що це стійкі доходи, які вже на надійній основі забезпечують дохідну частину Державного бюджету.

Президент позитивно оцінив злагоджену роботу депутатського корпусу, який підтримав прийняття цього закону.

"Я пишаюся українським парламентом, який знайшов в собі сили об`єднатися і продемонструвати не лише українському народу, а всьому світу надзвичайно відповідальну поведінку в ці непрості часи", - сказав він.

Голова держави висловив упевненість у тому, що впровадження реформ сприятиме поліпшенню економічної ситуації.

"Ми дійсно докладаємо максимум зусиль для того, щоб забезпечити і відновити економічне зростання. Я сподіваюся, що це відбудеться вже наступного року і забезпечить збільшення соціальних стандартів у ще ширших масштабах, ніж цей перший крок", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, 17 вересня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік", яким передбачено підвищення соцстандартів з 1 вересня.

Також Верховна Рада конституційною більшістю підтримала пакет підготовлених урядом законопроектів про реструктуризацію частини державного боргу, домовленість про яку було досягнуто з Комітетом кредиторів наприкінці серпня цього року. Пакет законопроектів складався з 4 документів, за кожен із яких було віддано понад 300 голосів парламентаріїв при необхідних 226.

Рішенням парламенту внесено зміни до Бюджетного, Податкового кодексів, а також до закону про цінні папери та фондовий ринок у частині визначення терміну державних деривативів - їхнього випуску, обслуговування та погашення, а також у частині пріоритетності реструктуризованих боргів перед боргами, які не потрапили до переліку реструктуризованих.

Поправки до Податкового кодексу стосуються правил оподаткування кредиторської заборгованості й доходів компаній-позичальників гарантованих державою кредитів.

Коментуючи результати голосування голова Верховної Ради Володимир Гройсман зазначив, що парламент виявив єдність і показав, що може бути партнером уряду.

"Щойно український парламент продемонстрував коаліційному уряду, причому всі фракції та групи, що ми є надійними партнерами уряду", – сказав Гройсман. При цьому він запропонував парламентаріям, якщо захочуть, привезти таку ж угоду про реструктуризацію або "кращу".

"Я підпишу відрядження – в будь-якому складі, до будь-якої країни", - сказав Гройсман.

У серпні Україна заявила про досягнення домовленості про реструктуризацію зовнішнього комерційного боргу на суму близько 19,3 млрд доларів із комітетом кредиторів, які представляють власників цих українських зобов'язань приблизно на 9 млрд дол.

Передбачається, що Україні буде негайно списано 20% основного боргу, а терміни погашення решти суми будуть відсунуті на чотири роки – з 2015-2023 на 2019-2027. Для цього замість наявних 14 випусків єврооблігацій (11 суверенних і трьох гарантованих державою "Фінінпро") та кількох гарантованих державою кредитів ("Укравтодору", КБ "Південне" і "Укрмедпостачу") із середньозваженою купонною ставкою 7,22% річних будуть випущені дев'ять приблизно рівних за обсягом нових випусків доларових єврооблігацій, погашаються щорічно в 2019-2027 рр., зі ставкою купона 7,75% річних. Нараховані відсотки до запланованої дати випуску за наявними паперами будуть капіталізовані у нові єврооблігації.

Крім цього, власники єврооблігацій пропорційно своїй частці у сумарному реструктуризованому боргу отримають 20-річні державні деривативи. Платежі за ними будуть здійснюватися у грошовій формі в доларах США залежно від динаміки зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України. Якщо приріст ВВП за рік буде нижчим за 3%, виплат за паперами не буде. У випадку, якщо приріст реального ВВП становитиме від 3% до 4%, виплата за паперами становитимуть 15% перевищення показника ВВП над 3%, а якщо понад 4% – то ще плюс 40% перевищення показника ВВП над 4%.

Зазначені умови держдериватимами діятимуть лише після того, як номінальний ВВП України зросте в 1,5 разу і досягне $125,4 млрд (поточний прогноз МВФ за показниками ВВП на 2019 рік в доларах США, що є еквівалентом 3,183 трлн грн за курсом поточного прогнозу). Крім цього, в 2021-2025 рр. виплати за VRI будуть обмежені 1% ВВП.

Розпорядження Кабміну про реструктуризацію передбачає, що "оголошення про обмін буде розпочато до 15 вересня, і в будь-якому разі – до 23 вересня", коли настає термін погашення єврооблігацій на 500 млн дол.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 946 | Додав: adminA | Теги: Порошенко, закони, соцстандарти, реструктуризацію приватного зовнішн | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]