Чт, 2024-03-28, 12:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:26
Законопроекти про незаконне збагачення треба переглянути - ЄС, США і МВФ
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

ЄС, США і МВФ: законопроекти про незаконне збагачення треба переглянути

ЄС, США, МВФ та Світовий банк вважають, що нові законопроекти щодо поновлення статті про незаконне збагачення у Кримінальному кодексі не можуть стати ефективним засобом у боротьбі з корупцією та повинні бути переглянуті.

Про це ідеться у листі за підписом посла США Марі Йованович, посла ЄС Хюга Мінгареллі, постійного представника МВФ Йоста Люнгмана та директора Світового банку в справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен, неофіційний переклад якого оприлюднив у Facebook депутат Леонід Ємець.

Лист, датований 13 березня, адресований голові комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрію Кожем’якіну та голові підкомітету з кримінального законодавства Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимиру Соляру.

Представники міжнародних партнерів України зазначають, що, аби стати ефективним засобом у боротьбі з корупцією, законопроект про незаконне збагачення повинен бути розроблений відповідно до міжнародних зобов'язань країни, зокрема, Конвенції ООН проти корупції. Законопроект також має відповідати Конституції України та основним принципам її правової системи, підкреслюють підписанти.

"Ми відзначаємо, що розроблені законопроекти, в тому числі подані президентом України, не повністю відповідають цій меті, і тому повинні бути переглянуті та ретельно обговорені разом з відповідальними зацікавленими сторонами", - йдеться у листі.

Представники ЄС, США, МВФ та Світового банку підкреслюють, що готові надавати Україні консультації через своїх експертів з правових питань, які "вже підкреслювали потенційно проблемні елементи" деяких законопроектів.

"Наші експерти готові провести консультації з вами та іншими сторонами щодо визначення найкращого формулювання тексту законопроекту та інших можливих варіантів вирішення цього питання", - мовиться у листі.

Вони також закликали українську владу знайти спосіб продовжити роботу над десятками вже розпочатих розслідувань.

Нагадаємо, країни G7 спільно зі Світовим банком закликали українську владу активізувати зусилля, відновивши кримінальну відповідальність за незаконне збагачення у відповідності до міжнародних стандартів.

Цей заклик підтримав також Європейський Союз.

Конституційний суд 26 лютого вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 831 | Додав: adminA | Теги: США і МВФ, незаконне збагачення, законопроекти, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]