Пт, 2024-03-29, 12:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:11
Закритістю роботи окружних виборчкомів і ситуацією зі ЗМІ в Україні занепокоєні спостерігачі ENEMO
Інші останні Політичні новини

Місія Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) занепокоєна непрозорістю роботи окружних виборчих комісій в Україні та великою кількістю замін у дільничних виборчих комісіях, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомив координатор місії довгострокових спостерігачів Ельмір Цамич, система засідань за зачиненими дверима та відсутність доступу до проектів документів обмежує право представників політичних партій повною мірою брати участь у процесі ухвалення рішень.

"Серйозне занепокоєння викликають у нас ті факти, що досить часто робота окружних виборчих комісій відбувається у форматі "за зачиненими дверима", немає доступу до проекту розглянутих рішень", - наголосив він.

Крім того, він повідомив, що, за даними місії, окружні виборчкоми вже зробили заміни 1500 членів дільничних виборчкомів, що викликає необхідність їхнього навчання. За його словами, занепокоєння також викликає факт висунення "технічних" кандидатів у депутати як від партій, так і самовисуванців.

У свою чергу голова ENEMO Петер Новотний зазначив, що продовжує викликати занепокоєння ситуація з засобами масової інформації. "Постійно посилюється тиск на певні джерела ЗМІ, тут ми говоримо про телеканал TBі, також про місцеві ЗМІ. Це газета "Гривня" в Миколаєві та телеканал "Херсон плюс", - наголосив він.

ENEMO вказує на збільшення кількості скарг кандидатів у депутати Ради на тиск влади й арешти

Європейська мережа організацій за спостереженням за виборами (ENEMO) вказує на збільшення кількості скарг кандидатів у депутати Верховної Ради про тиск з боку представників влади й арешти. Про це сказав Петер Новотний, передають "Українські новини".

"Зросла кількість скарг кандидатів на тиск і арешти", - повідомив він.

У проміжному звіті організації зазначається, що деякі кандидати із цих причин відмовляються брати участь у виборах.

"В окрузі №18 на Вінниччині кандидата-самовисуванця Руслана Демчука заарештували після розслідувань податкової служби. В окрузі №9 обвинувачення проти кандидата від "Батьківщини" зросли від обвинувачення в хуліганстві до навмисного вбивства. У двох випадках заарештовані кандидати викликаються в суд кандидатами від Партії регіонів", - сказано у звіті.

Загалом організація зазначає, що випадки агресії й залякування кандидатів почастішали.

ENEMO також стурбована збільшенням використання адміністративного ресурсу й фактами підкупу виборців.

Спостерігачі пояснять виборцям справжнє призначення веб-камер на дільницях

Багато виборців не розуміють справжнього призначення веб-камер на дільницях і вважають, що це порушує таємницю волевиявлення.

Петер Новотний підкреслив, що сама проблема встановлення веб-камер на дільницях у тому, що виборці часом не знають їхнього справжнього призначення.

"У цьому випадку нас турбує той факт, як до цих камер будуть ставитися виборці, особливо у віддалених місцях, які не мають достатньо знань. Ми повинні забезпечити таємницю волевиявлення, однак виборці мають розуміти, що камери будуть застосовуватися не для того, щоб відслідковувати їхнє голосування і що це матиме для них якісь наслідки", - підкреслив Новотний.

Водночас координатор місії спостереження Ельмір Цамич розповів, що деякі суб'єкти виборчого процесу маніпулюють питанням встановлення веб-камер на дільницях.

"Ми отримали інформацію, що деякі політичні партії використовують це питання як інструмент тиску, особливо на не дуже освічених виборців, які не зовсім розуміють, яким чином будуть функціонувати ці камери, і чи буде захищена таємниця волевиявлення, чи ні", - підкреслив він.

Міжнародний спостерігач також зазначив, що необхідно провести освітню кампанію щодо мети застосування веб-камер.

"Треба докласти зусиль як на рівні виборчих комісій, так і на рівні громадських організацій щодо освітньої кампанії з цього приводу. Наші спостерігачі також порушуватимуть це питання. Ми будемо проводити своєрідне опитування серед громадян щодо того, чи вони вважають, що це порушуватиме їхні права", - наголосив він.

Втім, спостерігачі не змогли відповісти, наскільки ефективними будуть веб-камери, оскільки це нова технологія, і її результативність буде зрозуміла вже після дня голосування.

Зазначимо, що ENEMO ще у вересні помітила багато проблем і маніпуляцій на виборах в Україні.

Як повідомлялося раніше, Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) відправить в Україну не менш як 400 спостерігачів. Члени ENEMO, що прибули в Україну, запевняють, що виступають як незалежна, позапартійна сторона. Основна мета спостерігачів - реагувати на звернення громадськості і фіксувати порушення в межах виборчого процесу.

У першому своєму звіті Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) констатувала активне використання адміністративного ресурсу кандидатами в депутати в Україні.

ENEMO також стурбована обмеженням мовлення окремих засобів масової інформації напередодні виборів до Верховної Ради. Про це йдеться в проміжному звіті організації за період з 5 серпня по 9 вересня.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 922 | Додав: adminA | Теги: окружних виборчкомів, ENEMO, ЗМІ в Україні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]