Чт, 2024-03-28, 12:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:06
Запровадження воєнного стану - що це означає
Інші останні Надзвичайні новини

Наполегливі заклики до української влади про запровадження воєнного стану на територіях, де триває антитерористична операція, активізувалися у зв’язку із прямим вторгненням російських військ в Україну.

Хто і коли запроваджує?

У законі про правовий режим воєнного стану, ухвалений ще 2000 році, чітко вказано, що воєнний стан вводиться у разі збройної агресії проти України чи нападу на неї, небезпеки незалежності та територіальній цілісності держави.

Пропозицію про запровадження воєнного стану формулює РНБО і подає на розгляд президента, який видає указ про введення воєнного стану. Його протягом двох днів має затвердити Верховна Рада, після чого указ має бути негайно опублікований у ЗМІ.

Крім того, Україна зобов’язана негайно повідомити про всі умови воєнного стану держави, які беруть участь у Міжнародному пакті про громадянські і політичні права.

Де і на скільки?

Воєнний стан може бути введений як на всій території держави, так і в окремих її місцевостях – це повинно бути чітко зазначено у президентському указі.

На відміну від надзвичайного стану, який, за українським законодавством, не може тривати довше 60 днів, закон не встановлює максимального терміну тривалості воєнного стану. Однак в указі про його введення повинно бути вказано, на який саме час цей стан вводиться.

Обмеження прав

Військові можуть обмежувати пересування громадян, їх в’їзд і виїзд з території ВС, забороняти діяльність партій і організацій, масові заходи, проводити обшуки, змінювати режим роботи ЗМІ та обмежувати доступ до інтернету. Окрім того, вони отримують право, за потреби, відчужувати майно фізичних та юридичних осіб. Забороняються страйки.

На території, на якій введено воєнний стан, військове командування разом з іншими органами влади або й самостійно має право запроваджувати трудову повинність та залучати громадян до суспільно корисних робіт.

Трудова повинність полягає у виконанні робіт оборонного характеру, а також у ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, а також їх наслідків.

Положення про суспільно корисні роботи було затверджено вже в час президентства Віктора Януковича. Згідно з ним, громадян можна залучати, наприклад, до розбору завалів, вантажних та сільськогосподарських робіт чи підтримання громадського порядку.

Вибори

Згідно із законом, проведення виборів будь-якого в умовах воєнного стану забороняється. Втім, варто зазначити, що де-факто на територіях, контрольованих зараз терористами і російськми військовими, вибори і так навряд чи можливі.

Перевірка документів

Під час воєнного стану може бути запроваджена комендантська година – тобто заборона перебування на вулицях в певний час доби без спеціальних дозволів. Вводиться особливий режим в’їзду та виїзду з території, на котрій запроваджено воєнний стан, може бути обмежено рух транспортних засобів та свобода пересування як громадян України, так і іноземців.

Призовникам та військовозобов’язаним можуть заборонити змінювати місце проживання без відома військового командування.

Військове командування отримує право перевіряти у людей документи, а також оглядати їхні речі та автомобілі.

Верховна Рада

Якщо вводиться воєнний стан, парламент збирається без скликання і працює в сесійному режимі. Поки триває термін дії цього стану, розпустити парламент не можна. Втім, указ про розпуск чинної Верховної Ради уже підписаний з дотриманням усіх юридичних норм.

Як і коли скасовується воєнний стан?

Воєнний стан скасовується указом президента у разі «усунення загрози нападу чи небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності». З такою пропозицією до президента може звернутися РНБО або Верховна Рада.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 904 | Додав: adminA | Теги: запровадження воєнного стану - що ц | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]