Сб, 2024-04-20, 15:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:33
Запуск електронного декларування активів є вкрай важливим для співробітництва України з МВФ - Данилюк
Інші останні Економічні новини

Запуск системи електронного декларування активів чиновників, який запланований на 15 серпня, але має високий ризик бути зірваним, є вкрай необхідним для продовження співробітництва України з Міжнародним валютним фондом, а також урядом США. Про це, як передає УНІАН, сказав міністр фінансів Олександр Данилюк перед екстреним засіданням Національного агентства з питань запобігання корупції.

"Я прийшов зараз з одним повідомленням: це (впровадження електронного декларування – ред.) вкрай важливо для співробітнцтва з МВФ і урядом США. Це той меседж, який я приніс сюди від імені Кабінету міністрів", - зазначив Данилюк.

Міністр фінансів також підкреслив, що можливий зрив запуску цієї системи може спричинити зрив програми роботи з МВФ і, як наслідок, надання ключовим кредитором країни траншу.

"У самому тексті меморандуму це не передбачено, але якщо систему буде запущено, яка має недоліки і не відповідає тій меті, для якої її було створено, то це може бути сприйнято як негативний сигнал, тобто мета може бути не досягнута (отримання траншу МВФ – ред.)", - підсумував він.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів України в березні 2015 року в рамках виконання умов для отримання Україною безвізового режиму з Європейським Союзом створив Національне агентство з питань запобігання корупції, яке має займатися перевіркою майнових декларацій чиновників. Цей орган є ключовим в організації роботи системи електронного декларування, яка повинна почати роботу з 15 серпня.

Разом з тим, НАЗК і Держспецзв`язку досі не уклали угоду про проведення експертизи КСЗІ (комплексної системи захисту інформації), що по суті є перевіркою стійкості та злагодженості системи збереження даних електронного декларування. НАЗК не отримало спеціального обладнання, програмного забезпечення і комплекту документації, необхідних для проведення державної експертизи. На думку фахівців Держспецзв`язку, це може призвести до відстрочення запуску системи електронного декларування в Україні.

Разом з тим, президент України Петро Порошенко підкреслив, що не допустить будь-яких затримок і маневрів з декларуванням. За його словами, жодні технічні причини, включаючи "сирість" програмного забезпечення, не можуть бути причиною перенесення запуску системи.

Крім того, прем`єр-міністр Володимир Гройсман назвав неприпустимим зволікання чи можливий зрив запуску системи електронного декларування чиновників і не виключив персональної відповідальності чиновників за можливе відстрочення роботи системи.

Система електронного декларування не почне працювати з 15 серпня без одержання атестата від Держспецзв`язку, - НАЗК

Систему електронного декларування чиновниками свого майна і коштів буде запущено, як і планувалося, не пізніше 15 серпня, якщо Державна служба спеціального зв`язку та захисту інформації видасть атестат відповідності системи електронного декларування вимогам захисту персональної інформації. Про це на екстреному засіданні Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) заявила його голова Наталія Корчак.

"Ми систему заблокуємо. Якщо не буде подано атестат відповідності системі захисту, інтерфейс з подання декларації не буде активований, а це означає, що ніхто не зможе подати декларацію у строки до того моменту, поки система не отримає атестат. Але рішення запустити її з 15 серпня ніхто не відміняв", - повідомила Корчак.

З метою уникнення зриву запуску е-декларування через відмову Держспецзв`язку у видачі атестата захисту, Корчак запропонувала протягом 13 і 14 серпня всім зацікавленим сторонам усунути всі пов`язані з запуском системи проблеми для того, щоб вона почала працювати у встановлений термін.

Присутні на засіданні представники Нацагентства з протидії корупції, Держспецзв`язку, компанії-розробника системи погодилися усунути всі проблеми, які заважають запуску системи в строк.

Тим часом, у коментарі журналістам голова Держспецзв`язку Леонід Євдоченко зазначив, що програмне забезпечення НАЗК готова на 60%, і Держспецзв`язку готове після усунення всіх зауважень до розробника продовжити процедуру експертизи КСЗІ (комплексної системи захисту інформації), що по суті є перевіркою стійкості та злагодженості системи збереження даних електронного декларування.

"Якщо розробник готовий доопрацювати програмне забезпечення - ми готові працювати разом. Ми не знімаємо з себе відповідальності, завдяки спільним зусиллям ми повинні вирішити це питання", - пояснив Євдоченко.

Він додав, що в Держспецзв`язку є близько 10 грубих порушень програмних модулів реєстру НАЗК, які потрібно вирішити, які саме ці порушення, він не уточнив, пославшись на гриф секретності.

Державна служба спеціального зв’язку відмовила у видачі сертифікату безпеки системи електронного декларування, не маючи зауважень. Про це заявив член Національної агенції з питань запобігання корупції Руслан Рябошапка.

"Експертна комісія відмовила у видачі атестату, не маючи зауважень. Це службова підробка, злочин", - сказав він, відповідаючи на запитання Європейській правді.

Як написав Рябошапка на своїй сторінці у Facebook, станом на 14.30 суботи зауваження Держспецзв'язку до НАЗК так і не надійшли.

"За нашими даними, їх саме зараз народжують в муках", - зауважив Рябошкапка.

"А це, до речі, склад кримінального злочину: як експертна комісія відмовила у видачі атестату, не маючи перед собою тексту зауважень? На підставі чого? Це явно має ознаки службового підроблення", - обурився він.

Інформацію про те, що ДССЗЗІ поки не надала своїх зауважень, підтвердив також директор ТОВ "Міранда", що є розробником програмного комплексу е-декларування.

Система е-декларування без атестата спричинить безкарність чиновників за невірну подачу даних у декларації - експерт

Запланований на 15 серпня запуск системи електронного декларування активів чиновників без атестата відповідності даної системи вимогам захисту персональної інформації сприятиме звільненню чиновників від кримінальної відповідальності за невірну подачу даних у декларації. Таку думку висловив журналістам голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

"Оскільки це рішення суто політичне, а не юридичне або технічне, все залежить від бажання тих людей, які заблокували процес запуску цієї системи. У чому революційність цієї системи? Не в тому, що через комп`ютер подаватимуться дані про доходи і майно, а в тому, що за брехню в цій декларації нарешті буде кримінальна відповідальність, адже чиновники не електронної подачі інформації бояться. Вперше в історії України за брехню в декларації чиновник сяде у в`язницю, а тих службових осіб, які блокують цей процес, у в`язницю садитиме Антикорупційне бюро. І в цьому причина блокування системи. Весь цей час можна було брехати і вказувати в декларації що завгодно, оскільки за це не було покарання", - повідомив Шабунін.

Він зазначив, що можливий зрив запуску даної системи може стати причиною неможливості отримання безвізового режиму з ЄС для громадян України, а також викликати зрив програми роботи з ключовим кредитором України - Міжнародним валютним фондом і, як наслідок, надання Фондом траншу.

"Якщо ця чергова спроба політичної еліти зірвати електронне декларування вдасться чи затягнеться у часі, ми не отримаємо траншу МВФ, держкредиту США і безвізового режиму. В принципі, в країні не так багато людей, які здатні протягнути це рішення, для нас зараз це питання, ми поки ще не розібралися", - підкреслив він.

"Як країна восени виживе без траншу МВФ і підтримки США? Адже це буде технічно неможливо утримати економіку. Мені цікаво, невже страх чиновників показати, скільки вони вкрали у людей, більший, ніж розвал країни, йдіть врешті-решт у відставку", - підсумував він.

Е-декларування: спецзв’язок засекретив зауваження, виправити систему неможливо

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації (ДССЗЗІ) о п’ятій годині вечора передала до НАЗК висновок, на підставі якого напередодні відмовила у атестації системи подання електронних декларацій. Про це повідомив заступник глави НАЗК Руслан Рябошапка.

Водночас, за рішення ДССЗЗІ висновок із зауваженнями цього органузаборонено передавати розробнику програмного комплексу, компанії "Міранда".

"Вони наклали на документи гриф ДСК, ("для службового користування") розробник не має права с ними ознайомитися та вносити виправлення (до програмного комплексу)", - розповів Дмитро Чаплинський, радник Світового банку, одного з міжнародних партнерів НАЗК по підготовці системи електронних декларацій.

Інформації про накладення грифу обмеженого доступу підтвердив також Руслан Рябошапка.

"Намагаємось зняти гриф ДСК", - заявив він. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 799 | Додав: adminA | Теги: електронне декларування активів, Данилюк, МВФ, співробітництво Україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]