Пт, 2024-03-29, 14:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:40
Завдяки співпраці опозиції з європейськими структурами "компромісний" закон про вибори ухвалили - Яценюк
Інші останні Політичні новини

Опозиції вдалося добитися компромісу при ухваленні закону про вибори завдяки, насамперед, тиску на владу європейських структур, рахує народний депутат, лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк.

"Насамперед це те, що ми працював з нашими західними партнерами", - заявив Яценюк в прямому ефірі на "5 каналі".

"Януковичу дуже чітко пояснили, що якщо ви ухвалите закон без консультацій з опозицією, то ці вибори будуть недемократичними за будь-яких обставин. А недемократичні вибори - це не просто діагноз, це смерть для режиму", - пояснив він.

"Вперше за два роки Партії регіонів не вдалося провести той закон, який вони хотіли", - констатував лідер "Фронту змін".

За його словами, опозиції вдалося закласти в цьому законі ряд запобіжних мерів, які не дозволять владі фальсифікувати вибори. Разом з тим, він заявив, що поки не говоритиме про них з побоювання, що президент України Віктор Янукович не підпише його.

При цьому депутат піддав критиці різкі вислови ряду інших опозиційних депутатів щодо ухваленого закону.

"Прикро, коли люди, що претендують на високу політичну роль, починають ставити особисте вище державного і національного. Їм хочеться потрапити до парламенту, але це ж не може бути бажанням того, щоб відібрати у інших опозиційних сил право провести серйозними двома-чотирма колонами більшість у Верховну Раду України", - відзначив Яценюк.

"Є незадоволення окремих народних депутатів України. Вони хотіли, щоб прохідний бар'єр дорівнював їх рейтингу. Тоді давайте чесно скажемо: вони просто хотіли самі пройти до парламенту і провести з собою п'ять депутатів, тому що 1% - це п'ять депутатів", - додав він.

За його словами, у опозиції є можливість зробити "переможний марш" на цих парламентських виборах шляхом складання єдиного списку кандидатів в одномандатних мажоритарних округах.

Відзначимо, що Верховна Рада ухвалила в цілому закон "Про вибори народних депутатів". Законом передбачено, що вибори проводитимуться по змішаній системі - 225 депутатів обираються в загальнодержавному багатомандатному окрузі по виборчих списках від політичних партій, а 225 - по мажоритарній системі.

Як повідомлялося, політрада партії "Наша Україна" <а href="/ukraine/18nov2011/nasha1.html">звинуватила БЮТ і Яценюка в змові з провладною більшістю. Депутати засуджують головні опозиційні сили, представлені Блоком Юлії Тимошенко і "Фронтом змін" Арсенія Яценюка. Зокрема, на їх думку, закон є реалізацією сценарію на збереження нинішнього режиму Партії регіонів. Також змішана система закріплює хибну практику використання владою адмінресурсу і торгівлі депутатськими мандатами в парламенті.

Крім того, введення 5% виборчого бар'єру для партій перешкодить приходу до парламенту нових політичних сил. Це є ігноруванням позиції більше 50% українців, які сьогодні не хочуть голосувати за великі партії, представлені в парламенті.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1073 | Додав: adminA | Теги: Арсеній Яценюк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]