Чт, 2024-03-28, 18:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:15
Збиток ядерної енергетики за рік підрахувала Японія: 46 млрд дол - весь прибуток за 5 років
Інші останні Новини світу
Японська атомна енергетика втратила рекордні 46 млрд доларів з тієї миті, як навесні минулого року на державу налетіло руйнівне цунамі і сталася аварія на АЕС "Фукусіма-1".

Раніше протягом семи років галузь приносила прибуток, передає BFM з посиланням на Bloomberg.

Оголошення про урядову програму, яка позбавить регіональні енергетичні монополії частини їх активів, протягом трьох тижнів скоротило ринкову вартість дев'яти підприємств від Tohoku Electric Power до Kansai Electric Power на 1,3 трлн ієн (17 млрд доларів).

Кардинальні зміни в моделі енергопостачання однієї з найбільших економік світу, які достатньо успішно вдалося реалізувати в Германії і Іспанії, несуть значні ризики для акціонерної вартості.

Компанії втратять гарантований доступ до розподільних мереж якраз в той момент, коли вони щосили намагаються замінити зупинені атомні реактори - цей сценарій загрожує виплаті дивідендів компаній, які протягом п'яти фінансових років до 2010 року платили своїм акціонерам на 46% більше, ніж інші організації.

"Передбачалося, що енергетичні компанії можуть гарантувати високий рівень дивідендів. Очікувалося, що підприємства відновлять виплату дивідендів після того, як реактори будуть перезапущені, проте ця надія не виправдалася", - коментує менеджер Mizuho Asset Management в Токіо Такаши Аоки.

Chugoku Electric Power стала єдиним оператором атомної електростанції, який надав прогноз по виплаті дивідендів за підсумками поточного фінансового року.

Компанія Tokyo Electric, яка позбулася реакторів і була фактично націоналізована 31 липня поточного року, не має наміру виплачувати дивіденди, а інші підприємства не опублікували прогнозів по виплатах.

Загальні втрати компаній з моменту аварії на АЕС "Фукусіма" склали 3,6 трлн ієн - ця цифра приблизно рівна сукупному прибутку, отриманому організаціями в період з 31 березня 2004 року по 31 березня 2010 року, свідчать дані, зібрані Bloomberg.

Уряд Японії розглядає три варіанти співвідношення атомної енергії, яка проводитиметься до 2030 року, - 0%, 15% або 20-25%. Згідно з даними японських ЗМІ, більше 70% членів уряду підтримують ідею повної відмови від енергії "мирного атома".

Міністр національної політики Японії Мотохиша Фурукава сьогодні заявив, що влада країни може відкласти питання про визначення шляхів подальшого розвитку енергетичної системи країни до кінця вересня. Спочатку планувалося, що питання буде вирішено до кінця серпня.

Ще одним приводом для побоювань інвесторів стали акції протесту, що розтягнулися на декілька місяців, марші і вуличні мітинги, які привернули десятки тисяч громадян в Токіо.

Кожну п'ятницю активісти беруть в облогу резиденцію прем'єр-міністра Есіхіко Нода, оскільки він і кабінет міністрів вирішили перезапуск двох реакторів, закритих для перевірки безпеки після катастрофи у Фукусіме.

А недавно з'ясувалося, що працівників на АЕС "Фукусіма-1" примушували брехати про рівень радіації.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 927 | Додав: adminA | Теги: збиток ядерної енергетики, Японія, прибуток за 5 років, 46 млрд дол | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]