Чт, 2024-04-25, 06:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:23
ЗМІ: Київ і Москва домовилися про двостороннє СП для оренди ГТС
Інші останні Економічні новини
У найближчий час Київ і Москва можуть домовитися про створення двостороннього спільного підприємства, якому буде здана в оренду газотранспортна система, а Україна у відповідь одержить зниження ціни на газ до 260 доларів за тисячу кубометрів. Про це йдеться у статті на сайті "УНІАН економіка".

"УНІАН має у своєму розпорядженні інформацію про те, що Віктор Янукович і Володимир Путін фактично домовилися про створення двостороннього СП з управління українською ГТС. Причому, з боку РФ у СП братиме участь саме "Газпром", а не якась його дочірня компанія. Росія категорично проти тристороннього варіанту за участі ЄС, оскільки їй не підходять умови третього енергопакета. Рішення про створення двостороннього СП, або, принаймні, інформація про остаточну домовленість про його створення, може з'явитися у найближчий час", - зазначається у статті.

При цьому, для вирішення питання за основу буде узята схема, яку президенти могли б остаточно узгодити ще 18 грудня 2012 року в ході зустрічі, яка так і не відбулася.

Суть її полягає у тому, що у відповідь на згоду створити двостороннє СП, якому ГТС передається в оренду, Україна одержує істотне зниження ціни на газ.

"Варіантом, який Росія хотіла запропонувати у грудні, передбачалося, що зниження ціни могло відбутися вже з 1 січня 2013 року. У відповідь Україна повинна була дати гарантії, що до 1 червня забезпечить юридичну можливість здачі ГТС в оренду. Такий варіант до 18 грудня минулого року був узгоджений обома сторонами. Проте, за інформацією джерела, досягненню остаточної домовленості завадила нова умова РФ, згідно з якою Україна буде зобов'язана гарантувати відшкодування різниці в ціні, якщо не забезпечить юридичну підставу для здачі в оренду ГТС", - йдеться у статті.

На сьогодні, наголошується у публікації, всі спірні моменти у переговорах щодо ГТС зняті. Розмір нової ціни газу при вирішенні питання про оренду на сьогодні залишається тим самим – 260 доларів.

Найближчим часом, переговорний процес з теми створення СП активізується.

"Є підстави очікувати, що найближчими днями, можливо, навіть наступного тижня ситуація визначиться остаточно", - наголошується у статті.

Також Київ і Москва на сьогодні остаточно і чітко розділили "газові" питання і питання економічного співробітництва в інших сферах, зокрема тему відносин "Україна-Митний союз".

Як повідомлялось, Україна веде з Росією тривалі переговори про зниження ціни на газ, яку вважає несправедливою.

Москва в обмін добивається контролю над українською ГТС. Сторони не виключають створення консорціуму з управління ГТС, але його формат поки що не визначений. Україна раніше наполягала на тристоронній моделі – за участю ЄС.

У грудні 2012 року посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов заявив, що Україна і Росія можуть вести переговори лише про двосторонній консорціум з управління газотранспортною системою України.

При цьому він зазначив, що, окрім консорціуму, може розглядатися варіант спільного підприємства. Причому, процес створення консорціуму або СП дозволить знизити ціну на газ для України і забезпечити завантаження ГТС.

4 березня Віктор Янукович перед початком зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним сказав , що у газових переговорах України і Росії час підбивати підсумок.

"Наші фахівці, яких ми визначили на рівні робочих груп, достатньо глибоко просунулися. Нам, напевно, час підбити підсумок цих переговорів", - сказав Янукович і зазначив, що сьогодні необхідно просунутися у вирішенні цих питань.

Довідка

Газотранспортна система України є другою за величиною в Європі і однією з найбільших у світі. Загальна протяжність газопроводів (без урахування нових об'єктів), які експлуатує компанія, становить 37,1 тис км, зокрема магістральних газопроводів - 22,2 тис км і газопроводів-відведень - 14,9 тис км. Кількість газорозподільчих станцій - 1449.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 953 | Додав: adminA | Теги: СП для оренди ГТС, Київ і Москва, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]