Вт, 2024-03-19, 09:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:51
ЗМІ: Нацбанк закриє більшість обмінних пунктів
Інші останні Економічні новини

Націнальний банк України має намір ліквідувати більшість пунктів обміну валют в Україні. Про це пише "Капітал" з посиланням на свої джерела.

"Національний банк планує відкликати ліцензії на проведення валютно-обмінних операцій у фінансових компаній, які зараз контролюють більшість обмінних пунктів у країні. Разом з новими правилами продажу валюти на щоденних аукціонах це рішення має нарешті допомогти регулятору здолати панічні настрої і зупинити девальвацію. Утім, як і багато попередніх нововведень, ініціативи НБУ можуть мати і зворотний ефект, витіснивши і без того невеликі обсяги легального ринку в тінь", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що зараз більшість обмінних пунктів є небанківськими, тобто належать фінансовим компаніям і розташовані за межами банківських відділень. Усі вони можуть підлягати закриттю. Відповідне рішення можуть ухвалити вже цього тижня.

З вересня монетарний регулятор співпрацює з МВС та іншими правоохоронними органами, маючи намір закрити чорні пункти обміну валюти. Але обмінники, які тепер припинять роботу, нелегальними не є. Вони мають ліцензію НБУ, працюють з тим же програмним забезпеченням, що й банківські обмінні пункти, і фактично так само контролюються Нацбанком.

Як зазначає видання, однією з причин, чому НБУ вирішив закрити законні обмінники, може бути спроба контролювати стабільність надходження валюти на готівковий ринок.

"Підтримувати стабільну наявність валюти в банківських відділеннях НБУ простіше, оскільки він може забезпечувати банки валютою, наприклад, через цільові інтервенції для поповнення кас, як це робилося у вересні-жовтні. Наявність же валюти в касі має, теоретично, заспокійливо діяти на населення. Щоправда, у цього рішення є і можливий побічний ефект. Якщо НБУ не вдасться підтримувати достатній обсяг валюти в касах банківських відділень, весь попит, який сформується через закриття небанківських обмінників, перейде на чорний ринок", - йдеться в статті.

Повідомляється, що обсяг операцій у всіх легальних обмінних пунктах сьогодні менший за мільярд доларів на місяць. У жовтні він становив лише 855,8 млн дол., оскільки через відсутність валюти в обмінниках обмін давно пішов на тіньовий ринок.

28 листопада НБУ повідомив, що скорочує обсяг продажу валюти для банків з 5 млн до 3 млн доларів.

"Задля зменшення впливу на процес визначення ринкового рівноважного курсу намірів деяких банків придбати валюту на аукціонах Національний банк, починаючи з 28 листопада 2014 року, зменшує обсяг валюти, який пропонується для продажу на аукціонах, до 3 мільйонів доларів щоденно", - йшлося в листі регулятора.

Раніше ЗМІ писали, що керівник НБУ Валерія Гонтарєва подасть у відставку вже цього тижня.

Однією із претензій до Гонтарєвої є те, що НБУ не зміг утримати гривню.

Цікаво, що у жовтні вона спробувала купити 200 доларів у першому банку, що трапився, аби продемонструвати, що нормативи регулятора з продажу валюти виконуються й валюта, у встановленому обсязі, доступна для купівлі громадянам. Проте касирка "Сбербанку Росії" відмовилася продати їй валюту.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 862 | Додав: adminA | Теги: ЗМІ: Нацбанк закриє більшість обмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]