Пт, 2024-03-29, 03:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:07
ЗМІ: Україна вимагає перегляду умов своєї участі в СОТ Україна вимагає перегляду умов своєї участі в СОТ
Інші останні Економічні новини
Україна ризикнула піти на торговельний конфлікт з країнами-членами Світової організації торгівлі (СОТ) і подала заявку на перегляд митних зборів за 350 товарними позиціями. Київ сподівається отримати від членів СОТ згоду на підвищення мит на товари, що займають 5% українського імпорту, однак не запропонував до обговорення навіть приблизних розмірів нових ставок. Юристи зазначають, що в історії СОТ ще не було такого масштабного перегляду умов членства. На їхню думку, наразі немає причин вважати, що спроба України буде успішною, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Українському уряду знадобився рік спілкування з галузевими асоціаціями, щоб визначити перелік товарних позицій, за якими країна буде домагатися перегляду умов свого членства в СОТ. Мова йде про підвищення імпортних мит для захисту національного товаровиробника. Агентство Reuters у п'ятницю повідомило, що цю заявку обсягом 85 сторінок з грифом "секретно" Україна направила членам СОТ 14 вересня.

Можливість переглянути свої зобов'язання Україна отримала через три роки після набуття членства в СОТ. У серпні 2011 року в уряді почали збір пропозицій представників бізнесу й паралельно подали в секретаріат СОТ заявку на можливий перегляд умов - без товарних позицій. При цьому буквально тиждень тому міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко говорив про продовження консультацій. Вчора дізнатися його позицію з цього питання не вдалося.

Згідно з інформацією агентства Reuters, отриманою від джерел у СОТ, в поданій заявці на перегляд митних зобов'язань фігурує близько 350 позицій. Обсяг імпорту в Україну, мито на який запропоновано змінити, в 2011 році станови в 4,6 млрд дол - це лише 5% загального обсягу українського імпорту. Київ має намір домогтися зміни ставок ввезення легкових і вантажних автомобілів, сільськогосподарської техніки, м'яса, квітів, фруктів, овочів, пральних машин, шприців та інших позицій, що за навантаженням еквівалентно переговорам про умови членства в СОТ. Але в поданій заявці немає бажаних розмірів мит - українська сторона вирішила дізнатися думку країн-членів СОТ про саму можливість такого підвищення. Відповідей країн-членів український уряд чекає до 12 грудня.

За словами президента Українського національного комітету Міжнародної торговельної палати Володимира Щелкунова, який брав участь у підготовці заявки України, в неї включено переважна більшість пропозицій галузевих асоціацій. "Спочатку ми отримали більш як 400 заявок на перегляд, потім визначили список з понад 200 товарних позицій. Але навіть його не можна вважати остаточним, переговори будемо вести за найбільш пріоритетними напрямками", - сказав експерт.

Змінити умови членства в СОТ буде непросто - її члени можуть з цим не погодитися. "Це рішення викликає багато серйозних питань, - цитує агентство Reuters спікера торговельного представника США Рона Кірка Керол Гатрі. - Тільки після того, як ми дізнаємося від української сторони додаткові деталі, ми зможемо повністю оцінити наслідки такого рішення та вжити подальших кроків". Значне число позицій, запропонованих до перегляду, справді знижує шанси України на позитивне рішення. "Це питання треба розглядати не тільки виходячи зі ст.28 ГАТТ СОТ (ГАТТ, Генеральна угода з тарифів і торгівлі - ред.), де вказана можливість перегляду умов членства, а й озираючись на досвід подібного перегляду. В практиці СОТ і так небагато прецедентів успішної зміни умов членства, а таких глобальних то й зовсім не було", - зазначає радник юридичної фірми "Саєнко Харенко" Наталія Микольська. "Настільки істотний перегляд може затягнутися. Ймовірно, Україні запропонують визначити вужчий список товарних груп, наприклад топ-20 позицій, які потребують перегляду, за якими будуть вестися переговори", - вважає партнер юридичної компанії Astapov Lawyers Олег Мальський.

Не сприяє позитивному розгляду української заявки і відсутність у ній конкретних розмірів мит. "Нашим контрагентам буде незрозуміло, що від них зрештою хоче Україна, а значить, вони не зможуть вести з нами відповідні переговори", - вважає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Крім пропозицій щодо підвищення ставок, Україна повинна запропонувати зацікавленим країнам компенсаційні заходи, наприклад, у вигляді зменшення мит за іншими товарам. "Кожна з позицій, щодо яких країна має намір домагатися перегляду, повинна супроводжуватися розрахунками та доказами доцільності таких змін. Тому подана Україною заявка виглядає як демонстрація безвідповідальності", - резюмує Василь Юрчишин.

Нагадаємо, міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко вважає, що варто розширити перелік країн для дії утилізаційного збору при імпорті автомобілів.

Довідка

5 лютого 2008 року Україну урочисто прийняли в СОТ.

Спочатку Генеральна рада СОТ на своєму засіданні в Женеві схвалила звіт робочої групи щодо вступу України до СОТ і підтримала вступ України до Світової організації торгівлі.

Після цього президент України Віктор Ющенко і генеральний директор СОТ Паскаль Лемі підписали протокол про вступ України в авторитетну міжнародну організацію. Головні завдання СОТ - лібералізація міжнародної торгівлі, забезпечення її справедливості та передбачуваності, сприяння економічному зростанню та підвищенню економічного добробуту людей.

Країни - члени СОТ вирішують ці завдання шляхом контролю за виконанням багатосторонніх угод, проведення торговельних переговорів, врегулювання торговельних відносин відповідно до механізму СОТ, а також надання допомоги країнам, що розвиваються, і проведення огляду національної економічної політики держав".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 962 | Додав: adminA | Теги: умов, участі в СОТ, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]