Чт, 2024-05-09, 11:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:20
Зміни у проведення іспиту з державної мови запровадив Кабмін
Інші останні Офіційні новини

Зміни у проведення іспиту з державної мови запровадив Кабмін Кабінет Міністрів України 27 жовтня ухвалив постанову, яка передбачає зміни в проведенні іспитів з державної мови. Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

До письмової частини іспиту, крім тестових завдань, додасться завдання відкритого типу — написання тексту на визначену тему. Усна частина залишиться без змін — монологічне висловлювання.

Також збільшиться оптимальна тривалість іспитів. Тривалість іспиту для людей, які зобов'язані володіти державною мовою та говорити нею під час роботи, збільшується з 30 до 60 хвилин. Для тих, хто планує набути громадянство України, іноземців та осіб без громадянства, які мають намір підтвердити свій рівень володіння українською мовою, — зі 120 до 150 хвилин.

Усна та письмова частини іспиту проходять у формі анонімного комп'ютерного онлайн-іспиту через "Іспитову систему для визначення рівня володіння державною мовою".

Нові правила запроваджуються з 1 січня 2024 року.

"Впевнений, що ці зміни суттєво покращать можливість у повному обсязі визначити рівень володіння державною мовою особою — претендентом на посаду державної служби. Сподіваюся на ефективність та об’єктивність проведення іспитів та вдосконалення організаційної частини", — написав Тарас Кремінь.

Нагадаємо, у 2019 році Верховна Рада ухвалила законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Закон визначає українську мову єдиною державною та надає їй статусу офіційної мови країни. Спробу надання офіційного статусу будь-якій іншій мові трактуватимуть як "дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу".

Закон зобов'язує кожного громадянина України й тих, хто хоче отримати громадянство, володіти державною мовою. Крім того, закон запровадив обов’язковий іспит на знання української мови для всіх державних чиновників та осіб, які набувають українського громадянства.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 549 | Додав: admin | Теги: мова, іспит | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]