Пт, 2024-03-29, 01:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:40
Змінювати Конституцію можна тільки після "тривалої тиші" на Донбасі - Порошенко. ВІДЕО
Інші останні Офіційні новини

Президент Петро Порошенко вітає ініціативу парламентарів щодо того, що голосуванню змін до Конституції в частині децентралізації має передувати кілька важливих передумов, перш за все - припинення вогню і довгий період повної тиші. Про це він заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке транслювалося ввечері 24 січня.

"Це має забезпечити Росія, і світ має бачити, що це відбувається", - наголосив Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам. Також серед таких передумов глава держави назвав повний та безперешкодний доступ ОБСЄ до місць зберігання зброї та відновлення контролю над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону, на першому етапі, з боку ОБСЄ.

Особливо президент наголосив на необхідності звільнення заручників, в тому числі тих, що незаконно перебувають на території Російської Федерації.

Порошенко також зазначив, що підготовка до виборів має передбачати забезпечення безпеки під час виборів, можливо, за участі поліцейського контингенту ОБСЄ, а також скасування результатів "виборів" 2 листопада 2014 року.

Президент наголосив на тому, що єдиним шляхом повернення українського суверенітету на Донбас є повна імплементація Мінських угод, і для цього Росія має забезпечити виконання низки важливих кроків.

Нагадаємо, 20 січня до Конституційного Суду України надійшло подання 51 народного депутата України щодо офіційного тлумачення положення статті 155 Конституції України "на наступній черговій сесії Верховної Ради України" в контексті прийняття змін до Конституції в частині децентралізації.

Таким чином народні депутати намагаються перенести остаточне голосування щодо так званого "особливого статусу" Донбасу.

Довідка

30 грудня 2015 року відбулися телефонні переговори лідерів "нормандської четвірки" (України, Росії, Німеччини та Франції). Сторони домовилися про продовження Мінських угод і нову зустріч міністрів закордонних справ у січні 2015 року.

Представник України у тристоронній контактній групі з врегулювання конфлікту на Донбасі Роман Безсмертний заявив, що з 1 січня розпочався "процес Мінськ-3".

11 січня в Київ прилітав російський представник на Мінських переговорах, колишній спікер Держдуми РФ Борис Гризлов. За інформацією ЗМІ, він провів таємну зустріч з президентом України Петром Порошенком.

13 січня президент України провів телефонну розмову з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом. Серед іншого піднімалося питання про модальності виборів на окупованому Донбасі.

Того ж дня президенти США і РФ Барак Обама і Володимир Путін також обговорили це питання.

15 січня помічник державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд прибула з Литви в Калінінградську область РФ, де у неї відбулася зустріч з помічником президента Росії Владиславом Сурковим. Консультації проходили в закритому режимі. Після завершення переговорів сторони утрималися від коментарів.

18 січня представники канцлера Німеччини і президента Франції відвідали Київ. Також вони мали провести переговори у Москві.

Зазначимо, санкції і низькі ціни на нафту загрожують Росії дефолтом. Багато експертів вважають, що заради порятунку економіки Кремль змінить агресивну на "примиренську" політику і може залишити окупований Донбас.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 664 | Додав: adminA | Теги: зміна Конституції, тривала тиша, на Донбасі, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]