Пт, 2024-04-19, 17:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:59
Звернення ВР до держав світу про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу оприлюднив Парубій
Інші останні Надзвичайні новини

Перший віце-спікер Верховної Ради України Андрій Парубій озвучив звернення українського парламенту до демократичних держав світу щодо визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу.

Відповідний проект постанови №3525 Парубій зачитав у сесійній залі парламенту в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

"Верховна Рада України звертається до держав світу визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні злочином геноциду українського народу. Наша спільна пам'ять про злочин є запорукою їх неповторення у майбутньому", - йдеться у тексті звернення, яке міститься в проекті постанови.

У документі нагадується, що Україна в 1932-1933 роках пережила Голодомор, який забрав мільйони життів.

"Злочинний комуністичний тоталітарний режим шляхом насильницького вилучення харчів, блокади сіл і цілих районів, заборони виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресій незгодних навмисне створив для українців такі життєві умови, які були розраховані на фізичне знищення", - йдеться в тексті звернення.

Український парламент нагадує, що така політика режиму є злочином проти людяності відповідно до Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

"Верховна Рада України, вшановуючи пам'ять про убитих голодом, висловлює глибоку подяку всім тим, хто проривав вибудувану комуністичним тоталітарним режимом залізну завісу пропаганди та брехні, всім тим, хто зберігав пам'ять про трагедії, яку пережив український народ і всім тим, хто по крихтах відновлював правду про Голодомор", - також зазначається в документі.

Український парламент також висловлює подяку всім державам світу, які сьогодні підтримують Україну в протистоянні з агресором, і тим, хто сьогодні доносить правду про події в Україні світовій громадськості.

В п'ятницю у сесійній залі парламенту не було необхідної кількості народних депутатів для ухвалення відповідної постанови. Тому Парубій зачитав звернення.

"Хочу, щоб ця заява, за загальної підтримки, вважалася заявою Верховної Ради", - сказав перший віце-спікер.

На пропозицію Парубія парламентарі не висловили заперечень. "Будемо вважати, що цю заяву ухвалено Верховною Радою", - сказав він.

У посольстві України в Москві приспущено державний прапор у пам`ять про жертви Голодомору

У Посольстві України в РФ приспущено державний прапор у пам`ять жертв Голодомору. Українські дипломати та представники української діаспори у Москві вшанували пам`ять жертв Голодомору в Україні, передає УНІАН.

Як наголосив тимчасово повірений у справах України в РФ Руслан Німчинський, існує міф про відсутність спротиву українських селян "більшовицьким грабіжникам напередодні та під час голодоморів".

"Але навіть у ті страшні часи тисячі українців боролись, зокрема зі зброєю в руках, відстоюючи своє право на свободу та життя. Геноциду українців передувало понад 5 тис. повстань", - сказав він.

Український дипломат наголосив, що, за даними істориків, українські селянські повстання 1930-1932 років "поставили під загрозу реалізацію планів Сталіна. Режим боявся, що український спротив призведе до його падіння, адже в першому півріччі 1932 року 56% протестних виступів у СРСР випадали на Україну. Тому диктатор завдав страшного удару у відповідь, яким став штучно організований голод".

"Згадуючи мільйони жертв цього страшного злочину, слід особливо пом`янути тих, хто до останнього чинив спротив. Завдяки кожному з цих людей нас не знищили як народ у 1933-му. А пам`ять про них робить нас непереможними сьогодні", - заявив Німчинський.

Учасники заходу поклали червоні квіти до пам`ятної дошки жертвам Голодомору на території посольства.

Довідка

Щорічно останньої суботи листопада в Україні вшановують пам'ять жертв голодоморів і політичних репресій.

Голодомор 1932–1933 років - масовий, умисно організований радянською владою голод, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української СРР (землі сучасної України за винятком семи західних областей, Криму і Південної Бессарабії, які тоді не входили до УРСР) і Кубані, переважну більшість населення якої становили етнічні українці.

Голод настав внаслідок спланованої конфіскації урожаю зернових і всіх інших харчових продуктів у селян представниками радянської влади, що призвело до вбивства селян голодом у мільйонних масштабах, при цьому радянська влада мала значні запаси зерна в резервах і здійснювала його експорт за кордон.

Причини цього масового злочину ніколи в СРСР не розслідувалися і ніхто з можновладців, причетних до злочину, не зазнав покарання. Впродовж десятиліть масове вбивство людей штучним голодом не тільки навмисно замовчувалося радянською владою, про нього взагалі заборонялося будь-де згадувати.

У 2003 році Український парламент назвав, а 2006-го - офіційно визнав Голодомор геноцидом українського народу. 24 країни офіційно визнали Голодомор геноцидом українського народу.

13 січня 2010 року Апеляційний суд Києва визнав керівників більшовицького тоталітарного режиму винними в геноциді в Україні 1932-1933 років.

Кримінальну справу порушила і розслідувала СБУ за фактом здійснення Голодомору-геноциду в Україні в 1932-1933 роках.

Рішенням суду були підтверджені висновки слідчих Служби безпеки України про організацію здійснення в 1932-1933 роках на території УРСР керівництвом більшовицького тоталітарного режиму – генеральним секретарем Центрального комітету Всесоюзної комуністичної партії більшовиків (ЦК ВКП(б)) Йосипом Сталіним (Джугашвілі), членом ЦК ВКП(б), головою Ради народних комісарів (СРСР) В’ячеславом Молотовим (Скрябіним), секретарями ЦК ВКП(б) Лазарем Кагановичем і Павлом Постишевим, членом ЦК ВКП(б), генеральним секретарем ЦК Комуністичної партії більшовиків України (КП(б)У) Станіславом Косіором, членом ЦК ВКП(б), головою Ради народних комісарів УРСР Власом Чубарем і членом ЦК ВКП(б), другим секретарем ЦК КП(б)У Менделем Хатаєвичем, геноциду української національної групи, тобто штучного створення життєвих умов, розрахованих на її часткове фізичне знищення.

Згідно з висновком судової науково-демографічної експертизи, проведеної в ході досудового слідства Інститутом демографії і соціальних досліджень ім. М.В. Птухи Національної Академії наук України, в результаті вчиненого геноциду в Україні загинули 3 млн 941 тис. людей.

Суд констатував, що Сталін (Джугашвілі), Молотов (Скрябін), Каганович, Постишев, Косіор, Чубар і Хатаєвич вчинили злочин геноциду, передбачений ч.1 ст.442 Кримінального кодексу України (геноцид), і закрив кримінальну справу у зв'язку з їхньою смертю.

У листопаді 2015 року президент України Петро Порошенко підписав указ "Про заходи у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів", який спрямований на гідне вшанування пам’яті постраждалих від геноциду українського народу – Голодомору 1932-1933 років в Україні, вчиненого тоталітарним репресивним сталінським режимом, а також голодоморів 1921-1922 та 1946-1947 років в Україні.

В Україні у 1932-1934 роках з голоду померло майже 4 млн осіб, або 13% всього населення. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Інститутом демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України спільно з американськими дослідниками, які оприлюднила провідний науковий співробітник інституту Наталія Левчук.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 944 | Додав: adminA | Теги: звернення ВР, визнання Голодомору 1932-1933 років, Парубій, держави світу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]