Пт, 2024-03-29, 10:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:11
Звірі рятуються в мороз: слони п'ють горілку, а мавпи сидять на батареях
Інші останні Новини світу

Співробітники єкатеринбурзького цирку (Росія), рятуючи від морозу учасників програми "Лімбо-Лімбо", акробатів з Танзанії, в'яжуть для них вовняні рукавиці і шкарпетки. Про це розповіла керівник відділу реклами цирку Наталія Казанцева.

"Вовну беруть, що називається, без відриву від виробництва - у верблюдів, які також приїхали на гастролі до Єкатеринбурга", - розповіла вона.

За словами Казанцевої, тварини діляться своїм убранням з радістю, адже в зимовий період дуже сильно обростають шерстю і навіть змушені зариватися в сніг, щоб трохи охолодитися. Тому співробітники цирку вичісують їх по кілька разів на день. А ось їхніх колег, індійських слонів, доводиться зігрівати спиртним, передає "Інтерфакс-Україна".

"В холоди вони отримують певну дозу алкоголю - три пляшки горілки або кагору на відро води", - зазначила Казанцева.

Для тварин, які важать по п'ять тонн, це зовсім небагато, та й пригощають слонів алкогольними коктейлями тільки через день.

Бегемотам у зоопарках гріють воду, конячок - укривають, а хижакам дають подвійну порцію м'яса

Від незвичних холодів страждають не тільки люди, а й вихованці зоопарків. Від погодних реалій звірів рятують по-різному: переводять в зимові вольєри і навіть гріють стьобаними ковдрами, передає Сегодня.

"За всіх працюють поки що парнокопитні і птиці. Всі теплолюбні не виходять на вулицю і живуть у приміщеннях на хорошій підстилці і з обігрівачами. Мавпи то й взагалі на батареях сидять весь день, хоч у них температура не опускається нижче +19С. Ми їм ще куртки якісь підкидаємо, і вони в них кутаються самі, - розповідає зоотехнік сімферопольського зоокуточка Алла Медведєва. - Дуже бояться морозів леви - вибігають попустувати тільки тоді, коли добре поїдять. Ведмеді навчилися самі зачиняти дверцята, щоб їм не дуло".

За словами зоотехніка, крім тепла, тварин зараз посилено годують - дають вітаміни, хижакам - добірне м'ясо, травоїдним - тільки свіжі овочі. Кожному звірові приносять підігріте питво у відрах кілька разів на день.

Директор ялтинського зоопарку "Казка" Олег Зубков розкрив секрет комфорту теплолюбних мешканців: "До зими потрібно готуватися заздалегідь. Для жирафів, наприклад, ми побудували будинок з теплою підлогою. Сьогодні вранці у них було +14С. На кримську зиму вони дивляться у віконце. Мавпам даємо цибулю, щоб підвищити імунітет. Зате в амурських тигрів - свято. Нарешті вони можуть погратися в снігу".

Але якщо про звірів у зоопарку піклуються співробітники, то допомагати бездомним тваринам взялися кримські громадські: "Волонтери з Ліги захисту тварин забирають замерзлих звірів, відігрівають і підгодовують. Але річ у тім, що цими малими силами їх не врятуєш. Потрібно, щоб усі жителі Криму підгодовували тварин і по змозі забирали додому хоча б на час".

В одеському звіринці зараз порожньо - відвідувачів немає, а більшість тварин ховаються в критих клітках. Як тільки вдарили морози, теплолюбних - слона, левів, приматів, висловухих свинок з потомством, пеліканів і папуг - переселили в зимові житла.

"У нас в зоопарку автономне опалення - 5 котелень, так що ми ні від кого не залежимо. Якщо світло відключать, є генератор", - розповідає нам завідувач наукового відділу зоопарку Ігор Бєляков. Але головне, за його словами, - посилений калорійний режим харчування, який і допомагає тваринам справлятися з холодами. "Взимку ми годуємо їх удвоє більше, ніж в інші сезони і додаємо більше жировмісних продуктів", - каже ветеринар.

Козулі не втрачають нагоди вийти з вольєра і побігати по снігу. Хижакам - дістається більше жирного м'яса, птахам - риби, а слонам - фруктів, сіна і ялинок. До речі, хвоя для слонихи Венді - улюблені ласощі. Але цього року в звіринець не привезли ялинки і сосни, тому його співробітникам довелося самим збирати залишки новорічних дерев на вулицях. На це в КП "Міськзелентрест" лише руками розводять.

"Якщо в зоопарку хотіли, щоб ми їм хвою привезли, потрібно було писати листа до адміністрації КП та ЖКС", - заявив нам голова КП Олександр Рифф. До слова, як по секрету зізнався нам Ігор Бєляков, уже навесні у самотньої слонихи може з'явитися партнер. Молодого слона планують придбати в одного з російських зоопарків.

"Шанси, що медики таки зможуть провести Венді процедуру запліднення - дуже малі. Вона у нас дуже примхлива особа з безглуздим характером", - пояснює Беляков.

Цікаво, що по території зоопарку бігає кілька десятків котів. "Нам постійно підкидають котів, вважаючи, що ми їх згодовуємо хижакам або рептиліям. А одного разу прийшла бабуся і благала згодувати її кошенят крокодилові. Я їй, звичайно, відмовив, а потім з'ясувалося, що вона - член товариства захисту тварин, а прийшла до нас з розвідкою", - згадує Ігор Володимирович.

Зігріли тварин і в Миколаївському зоопарку. Особливо комфортні умови тут створили для бегемотів - їм регулярно нагрівають воду в басейні, а качкам і лебедям в ставках щодня роблять ополонку, щоб ті могли плавати. При цьому якщо в одеському звіринці відвідувачі не можуть спостерігати за тваринами в зимових вольєрах, то тут, за словами заступника директора Юрія Кириченко, - клітини тварин доступні і перебувають за спеціальним склом.

Пелікани в клітці роблять зарядку і плавають у ставку. Переживають морози і тварини-гастролери в Одеському цирку. Як запевнив нас директор-розпорядник цирку Гарій Бутвиник, у гостях у них - слон, мавпи, верблюди, собаки, коні і лама. "Всі звірі живуть в зачинених вольєрах, в яких, крім звичайного опалення, ми встановлюємо каміни і електронагрівачі. А ось конячок при транспортуванні господарі закутують попонами - це свого роду стьобані ковдри", - розповідає директор.

А ось дельфінів, білуг і морських котиків незвичний "мінус" на вулиці не турбує. В одеському дельфінарії "Немо" температура не падає нижче 24 градусів тепла весь рік.

"Наші відвідувачі навіть скаржаться, що у нас занадто спекотно", - каже тренер і один з керівників "Немо" Дмитро Уривський. Але раціон тварин взимку тут трохи змінюють. Звірів годують більш калорійною їжею, а замість 11 видів риби дають 12-13, зокрема улюблені ласощі дельфінів - ставриду і горбушу.

А у зоопарку казахстанського міста Караганда через сильні холоди мавп зігрівають глінтвейном. Всім мешканцям зоопарку ще тиждень тому збільшили раціон харчування, щоб не замерзали. А приматам додатково до всього пропонують алкогольний напій. Ще жодна мавпочка не відмовилася перехилити чарчину.

Зазначимо, що в Україні 11-13 лютого температура знизиться до -30. Про це повідомив начальник Гідрометцентру Микола Кульбіда. Водночас прем'єр-міністр Микола Азаров під час робочої поїздки на Дарницьку ТЕЦ заявив, що, за прогнозами синоптиків, сильних морозів в Україні більше не буде, і температура не опуститься нижче -25 градусів.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1325 | Додав: adminA | Теги: Звірі рятуються в мороз | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]