Чт, 2024-03-28, 15:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:47
ЗВТ у рамках СНД не припинить торговельних воєн України та Росії - експерти
Інші останні Економічні новини
Зона вільної торгівлі у межах СНД не припинить українсько-російських торговельних воєн, але може запобігти новим. Таку думку висловили експерти, опитані DW.

Багатомісячну затримку з ратифікацією договору Україною та іншими державами СНД вони пояснюють тим, що після парафування угоди російська сторона внесла в нього низку змін, які дають переваги Москві.

Однією з таких поправок стало положення про санкції у разі укладення однією з країн, що входять до ЗВТ, нових торговельних угод, які загрожують збитками іншим учасникам договору, зазначив старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін.

За висловом академіка Академії економічних наук України Володимира Пилипчука, угода про ЗВТ взагалі мало що змінює у ситуації, що склалася.

Як заявив Пилипчук, договір про зону вільної торгівлі має сенс лише тоді, коли він не містить вилучень і обмежень чи хоча б передбачає план зведення таких вилучень до нуля.

"Угода ж про створення ЗВТ у рамках СНД зафіксувала вилучення і обмеження за сімдесятьма товарними групами, тому вона може називатися зоною вільної торгівлі лише номінально", - переконаний економіст.

Водночас київський політолог Віктор Небоженко нагадав, що ратифікація документа відбулася в перший день після офіційного початку парламентської виборчої кампанії.

На його думку, ратифікація - це "суто пропагандистський захід", котрий разом з ухваленням закону про надання російській мові статусу регіональної покликане продемонструвати проросійськи налаштованим виборцям виконання Партією регіонів та її союзниками своїх передвиборних обіцянок.

"Цей документ, як і харківські угоди 2010 року "флот в обмін на газ", працювати не буде. Вже найближчим часом ми побачимо, як члени учасники ЗВТ почнуть виставляти "недисциплінованим" українським бізнесменам величезні штрафи", - припустив Небоженко.

Керівники урядів країн СНД, зокрема прем'єр-міністр України Микола Азаров, підписали договір про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності ще рік тому, 18 жовтня 2011 року в Санкт-Петербурзі.

І тільки через рік, 24 липня 2012 року президент Виктор Янукович запропонував Верховній Раді ратифікувати угоду про зону вільної торгівлі Співдружності Незалежних Держав. Верховна Рада ратифікувала Договір про зону вільної торгівлі в рамках СНД 30 липня 2012 року. Як тільки депутати ратифікували договір, у парламентській більшості вже говорять про його перегляд. Голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов виступає за продовження переговорів з Росією про поступове скасування вилучень із угоди про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності Незалежних Держав.

Позиція ЄС у питанні ратифікації договору неоднозначна. Голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра у лютому цього року заявляв, що існування зони вільної торгівлі з СНД та рівночасно з Євросоюзом – річ неможлива. Нещодавно в представництві ЄС в Україні повідомили, що їхня позиція залишається незмінною - на відміну від вступу до Митного союзу, ратифікація ЗВТ у СНД не перешкоджає підписанню аналогічного документа з Євросоюзом.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 900 | Додав: adminA | Теги: СНД не припинить торговельних воєн , ЗВТ, Росії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]