Пн, 2024-06-10, 14:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:53
InoPressa: Каддафі вигнано - пора ділити лівійський нафтовий пиріг
Інші останні Новини світу

У четвер в Парижі відбулася конференція "друзів Лівії", фактично узаконила нову лівійську владу. Навіть Росія, яка раніше критикувала операцію НАТО проти сил Каддафі, визнала нові реалії. Однак між учасниками конференції виникли розбіжності в питанні поділу нафтових контрактів в Лівії. Париж претендує на переважний доступ до лівійської нафти. Схоже, для цього є підстави: спливла таємна нафтова угода повстанців з Францією.

"Росія не стала опиратися новим реаліям в Лівії: Москва визнала легітимність Перехідної національної ради. Ще кілька тижнів тому Росія дотримувалася абсолютно іншої позиції, закликаючи повстанців до діалогу з режимом Каддафі", - зазначає Frankfurter Allgemeine Zeitung. Тепер режим повалено, а конференція "друзів нової Лівії", що проходила в четвер у Парижі, фактично узаконила нову владу. "Росія має намір не упускати свого шансу вступити з новим лівійським режимом в ділові взаємини. Китай, зі свого боку, поки демонструє стриманість".

Як зазначає видання, той, хто хотів, міг побачити вже в березневій резолюції ООН по Лівії "ліцензію на сприяння зміні режиму. Зрештою, члени коаліції стали дотримуватися чіткої лінії, спрямованої проти Каддафі і його армії. Росія, очевидно, розуміла це вже тоді - в іншому випадку вона наклала б своє вето на резолюцію ".

Подробиці конференції, що відбулася в Парижі, викладає The New York Times. У ній брали участь лідери Перехідної національної ради Лівії, держсекретар США, союзники, що брали участь в операціях з підтримки лівійської опозиції, а також представники Росії, Китаю та Німеччини - трьох країн, які не підтримували операцію НАТО або критикували її. Як зазначає журналіст Стівен Ерлангер, в день проведення конференції Москва визнала уряд повстанців, хоча раніше домагалася врегулювання лівійського конфлікту шляхом переговорів і посилала емісарів до обох воюючих сторін.

Напередодні конференції Саркозі високо оцінив дії НАТО на підтримку повстанців, а також підкреслив, що НАТО "вперше з 1949 року" служило коаліції під керівництвом Франції та Великобританії. Саркозі пристрасно говорив про внесок свого уряду в повалення президента Кот д'Івуара і Каддафі. "Лівія стала для нього особливо яскравим приводом для гордості: бомбардування дійсно відвернули очікуване масове побоїще повстанців", - пише газета, протиставляючи це подіям в Сребрениці під час боснійської війни. Випадок Лівії виправдовує його рішення в 2009 році інтегрувати Францію у командування НАТО, заявив Саркозі.

Тим часом неназваний високопоставлений представник Франції заявив, що для Лівії життєво важливий перехід до законного політичного керівництва. Нові лідери Лівії повинні бути більш самостійними, ніж новий уряд Іраку після вторгнення: "це вони знають, що піде на благо лівійському народові, а наше завдання - прислухатися до них, допомагати їм", - додало джерело.

Як пише The Wall Street Journal, на конференції "друзів Лівії" в Парижі виникли розбіжності "в питаннях доступу до лівійської нафти між країнами, які прийняли участь в іноземній військовій інтервенції проти сил полковника Каддафі, і країнами, що не брали участь у ній, такими як Росія та Китай".

Міністр закордонних справ Франції Ален Жюппе заявив, що, на його думку, було б розумно, якби французькі компанії отримали перевагу у доступі до лівійських контрактів, оскільки Париж, разом з Великобританією, очолив іноземну військову операцію в Лівії.

"ПНС заявив публічно, що в рамках зусиль по реконструкції він віддасть перевагу тим, хто його підтримував, - сказав Жюппе в інтерв'ю французькій радіостанції RTL. - Це видається логічним і справедливим".

Франція в березні стала першою країною, що визнала Перехідну національну раду легітимним представником лівійського народу, нагадує автор статті Девід Готьє-Віллар.

Росія, яка утрималася на березневому голосуванні в Радбезі ООН щодо прийняття резолюції, що санкціонує застосування сили в Лівії, заявила, що ООН, а не дрібна група країн, повинна взяти на себе провідну роль у підтримці реконструкції Лівії.

Ніколя Саркозі та Девід Кемерон також зазначили, що всі учасники конференції в четвер погодилися в невідкладному порядку повернути Тріполі мільярди доларів лівійських активів, заморожених в лютому у відповідь на суворі заходи, вжиті Каддафі щодо учасників антиурядових протестів. Для цього ООН має ухвалити резолюцію, що скасовує лютневі санкції, йдеться у статті.

Як стверджує Libération, лівійські повстанці ще навесні уклали з Францією таємну нафтову угоду. Такий висновок випливає з листа, підписаного Перехідною національною радою - органом влади лівійських повстанців - і потрапив у розпорядження видання. Документ ясно показує, що кількісні обіцянки, що стосуються вигідних нафтових контрактів, були дані ще кілька місяців тому, підкреслює видання. Лист спростовує заяви Парижа про те, що його єдиною метою було прийти на допомогу народу, який опинився у смертельній небезпеці. У реальності військова кампанія в Лівії обіцяла французьким нафтовим компаніям чималу вигоду.

Як пояснює видання, 3 квітня ПНС підписує лист, в якому мовиться: "Що стосується нафтового угоди, укладеної з Францією в обмін на визнання нашої Ради в ході лондонського саміту, ми доручаємо братові Махмуду (Шаммаму, міністру інформації ПНС. - Прим. Ред.) як легітимному представнику Лівії підписати цю угоду, за якою 35% всієї нафти передається французам в обмін на повну і постійну підтримку нашої Ради". Цей лист адресовано емірові Катару - країни, яка була з самого початку повстання посередником між Францією і ПНР.

На думку професора Матьє Гідера, цей лист в жодному разі не підтверджує тезу ісламістів про те, що єдина мета цієї війни - накласти руку на лівійські ресурси. "Це не бідний народ, він не ходить з простягнутою рукою, бо усвідомлює своє багатство. Для членів ПНР ця угода - просто справедлива винагорода (в культурному сенсі цього слова) Франції за запропоновану підтримку", - наводить його слова видання. У свою чергу, французький МЗС заявив, що не знає про такий документ. У будь-якому випадку, реалізація цієї угоди буде залежати від нового бюро ПНР, обраного 8 серпня, зауважує кореспондент Вітторіо де Філіппс.

Переклад Inopressa.ru

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1492 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]