Сб, 2024-04-27, 05:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:29
Автомобілями Nissan можна буде керувати силою думки
Інші останні Новини світу науки і технологій
Європейський підрозділ компанії Nissan спільно з дослідниками Вищої федеральної політехнічної школи в Лозанні (EPFL) розпочало роботу над проектом по розробці системи, яка дозволила б керувати автомобілем за допомогою сили думки.

Система буде побудована з використанням інтерфейсу людина-машина (Brain Machine Interface, BMI), заснованого на безперервному аналізі картини активності ділянок мозку. Раніше вона вже демонструвалася в експериментах з управління за допомогою думки інвалідним візком, роботами і різними механічним маніпуляторами.

Для роботи в автомобілях інформація про наміри водія, одержувана BMI, повинна бути доповнена даними з датчиків, скануючих рух очей і простір навколо машини. Таким чином, в майбутньому подібна система, "прочитавши думки" водія, зможе передбачити який маневр він має намір зробити (переміститися на іншу смугу, обігнати машину, розвернутися і так далі) і допомогти йому в цьому.

Наприклад, система зможе заздалегідь переналаштувати під конкретну ситуацію електронні системи автомобіля, самостійно знизити швидкість машини до необхідного значення або переміститися у потрібний ряд для виконання маневру. Зазначимо, що перші системи автопілота, що виконують подібні дії в автоматичному режимі, вже випробовуються компаніями BMW і Volkswagen.

"Ідея в тому, щоб об'єднати інтелект водія і комп'ютера в одне ціле, але, уникнувши конфлікту між ними. Це дозволить зробити дорожній рух більш безопасносним", - заявив професор EPFL Хосе Міллан, який очолює спільний проект з Nissan.

За матеріалами: motor.ru

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1549 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]