Чт, 2024-05-02, 17:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:21
До елементів культурної спадщини України внесли Буковинський урочистий вінок із ковилою
Інші останні Новини з регіонів України

Буковинський урочистий вінок із ковилою внесли до елементів культурної спадщини України

Буковинський урочистий вінок із ковилою внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Про це йдеться в наказі Міністерства культури та інформаційної політики від 26 липня 2023 року, зазначають у пресслужбі Чернівецької обласної ради.

За інформацією проєкту "Спадщина" Буковинського центру культури і мистецтва, вінок (кода, кодина, павун, вінок з травою, павуновий вінок, трава) – це різновид дівочого головного убору рівнинних сіл Буковини. Шитий каркасний високий виріб, символічну кульмінацію якого становить трава ковила, обов’язково – нефарбована. Сам каркас вінка може бути циліндричним, у вигляді невисокої бісерної коронки, або ж нагадувати убір троянського воїна – кріпитися по центру голови.

"Цей вінок є нашим етно-маркером, за яким впізнають буковинців на етнографічній карті України. Буковинський обрядовий вінок з ковилою зараз є важливою складовою весільного обряду у чотирьох селах Чернівецької області – Рідківці, Топорівці (традиція фіксується як поширена), Магала та Чорнівка (рідше). У такому вінку дружки та наречена ходять запрошувати на весілля", - йдеться у повідомленні.

За процедурою, територіальні громади мають подати Міністерству культури та інформаційної політики України плани охорони елементів. До їх розробки необхідно залучити громадськість. План повинен містити інформацію про передачу знань щодо елементів нематеріальної культурної спадщини у спільнотах, дослідження культурного простору, пов’язаного з елементом, підвищення обізнаності про елемент серед широкого загалу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 313 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]