Нд, 2024-04-28, 18:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:09
Історії міст та містечок від MyKharkov.info: Красноград
Інші останні Новини з регіонів України

Красноград – красиве та затишне місто Харківської області, розташоване на річці Берестовій (притока Орелі). Візитною карткою міста вважається Белівська фортеця. Також тут знаходиться найкрасивіший дерев'яний храм Харківщини. Мій Харків розповідає, що ще можна цікавого подивитися у Краснограді.

Історія Краснограда: козацька фортеця та шовківництво

Історія заснування міста пов'язана зі спорудженням у XVII столітті оборонної лінії. У 1731-1733 pp. тут була побудована Белевская фортеця, що стала частиною оборонних укріплень від Дніпра до Сіверського Дінця. У фортеці несли сторожову службу двадцять полків.

Поселення часто зазнавало нападів татар, через що населення Краснограда зростало досить повільно. Козацька старшина прибирала до своїх рук найкращі землі. Крім сторожової служби тут займалися землеробством, скотарством, риболовлею та ремеслами.

Поступово розвивається торгівля та з'являються перші ярмарки, на які приїжджають купці із сусідніх селищ. Наприкінці 18 століття тут будують перші цегляні будинки. Цікаво, що два такі будинки збереглися до наших днів. У 1784 році місто наказом Катерини Другої місто отримало назву Константиноград. Тут починає розвиватися шовківництво. Всім, хто хотів зайнятися цим промислом, пропонували відвідати Білівську фортецю та ознайомитись із висновком шовкопрядів.

Що подивитись у Краснограді

Красноград розташований серед мальовничих місць Слобожанщини. Сюди можна приїхати, щоб прогулятися серед гарної природи чи відвідати цікаві історичні пам'ятки та культурні об'єкти.

У місті чимало цікавих пам'яток. Найпопулярніша пам'ятка авіації, розташована в центрі міста. Тут є обеліск на честь утворення Красноградського району, пам'ятник-стела на честь 280-річчя міста, пам'ятники воїнам-учасникам війни, бюсти Гулого, Пушкіна та Шевченка.

Найцікавішим історичним об'єктом та візитною карткою міста є Білівська фортеця, збудована за часів козацьких поселень у 18 столітті для захисту від татар. З її заснування і починається історія міста. Сьогодні від неї залишилося піднесення та залишки руїн, тут встановили пам'ятну стелу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 276 | Додав: admin | Теги: історія, Красноград, місто | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]