Нд, 2024-05-19, 16:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:34
Із затонулого радянського підводного човна Норвегія знайшла витік радіації
Інші останні Новини світу

Норвегія знайшла витік радіації із затонулого радянського підводного човна

Норвезькі дослідники на борту дослідницького судна GO Sars встановили, що затонулий у Норвезькому морі радянський підводний човен "Комсомолець" досі має радіоактивне випромінювання.

Про це повідомляє "Європейська правда", посилаючись на місцевий телеканал ТV2.

8 липня фахівці взяли проби води з вентиляційної труби на підводному човні. Попереднє дослідження показало, що рівень радіації в 100 тисяч разів перевищує рівень радіації в чистій морській воді.

Всього дослідники взяли три проби води, але у попередніх двох перевищення норми не виявили.

Глава експедиції Хільда ​​Еліза Хельдал зазначила, що це попередні результати, всі зразки додатково перевірять після закінчення експедиції. Вона додала, що витік радіації не загрожує екіпажу та рибальству в цьому районі. Хельдал не дуже здивована результатами, оскільки російська експедиція також виявила радіоактивні викиди з підводного човна в 2007 році.

Вчені вважають, що таємнича хмара, яка іноді піднімається з підводного човна, може мати зв'язок з радіоактивністю.

"Ми спостерігали своєрідну хмару, яка виходила з цієї діри з часом. Хмара вийшла з отвору. Це може вказувати на те, що забруднення виходить імпульсами", - говорить Хельдал.

Фахівці вважають, що вентиляційний отвір у верхній частині башти підводного човна розташований у безпосередньому контакті з реактором всередині уламків.

Атомний підводний човен К-278 "Комсомолець" з підвищеною глибиною занурення затонув 7 квітня 1989 року після пожежі. З 69 членів екіпажу загинули 42 людини. Реактор підводного човна заглушили, при цьому в торпедних апаратах залишилися протичовнові ракети з ядерною бойовою частиною.

Сьогодні затонуле судно лежить на глибині 1700 метрів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 952 | Додав: adminA | Теги: затонулий радянський підводний чове, Норвегія, витік радіації | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]