Вт, 2024-04-23, 19:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:03
Куди впав супутник UARS NASA не може визначити
Інші останні Новини світу науки і технологій

Грузинська сім'я стверджує, що уламки американського супутника UARS потрапили саме в її двір, передає "Інтерфакс". Експерти ще не визначили походження підозрілих предметів, знайдених сім'єю Герсамія. І хоча підозри в тому, що це можуть бути саме уламки UARS, підкріплюються нездатністю американського космічного агентства NASA вказати точний район падіння залишків космічного апарату, Кавказ не входить навіть у вельми приблизно окреслену зону падіння уламків супутника, передає NEWS.ru.com.

"Оскільки ми не знаємо, де, власне, уламки увійшли в атмосферу, ми не знаємо і місця їхнього падіння", - заявив агентству Reuters Ніколас Джонсон, головний спеціаліст з космічного сміття Космічного центру NASA у Х'юстоні. "Можливо, ми ніколи цього і не дізнаємося", - зізнався він.

Члени грузинської родини Герсамія не бачили, щоб супутник упав до них у двір, але виявили, що на столі, який стояв у дворі, пропалено скатертину, а пластмасова чашка чимось пробита і димить. На столі виявилося декілька часток невідомої речовини завбільшки від 2 мм до 1 см.

"Ми не могли зрозуміти, звідки з'явилися ці осколки, але згадали, що по телеканалах говорили про падіння американського супутника, тому звернулися до влади", - сказала представниця сім'ї Герсамія.

Дослідженням частинок зайнялися фахівці з регіональної обсерваторії міністерства з охорони природи Грузії. Вже відомо, що частки не вирізняються підвищеною радіоактивністю. Остаточний висновок про походження цих часток ще не отримано.

Супутник UARS, запущений 1991 року для дослідження верхніх шарів атмосфери, був виведений з експлуатації у 2005-му. Його розміри становили 11 метрів, маса - 6,5 тонн. Токсичного палива на його борту не було: воно було повністю вироблено. В NASA підрахували, що на Землю могли впасти 26 незгорілих компонентів супутника загальною масою 532 кг.

Експерти передбачили, що уламки увійдуть в атмосферу над Тихим океаном. Згодом, коли уламки супутника увійшли в земну атмосферу, NASA опублікувало звіт, з якого випливало, що вони, перш ніж випасти, майже облетіли Землю навколо: спочатку вони увійшли в атмосферу над східним узбережжям Африки, потім пролетіли над Індійським і Тихим океанами, північчю Канади і північчю Атлантичного океану до якогось району на заході Африки. Таким чином, більша частина цього маршруту пролягала над водними просторами, а решта відрізків - над північчю Канади і заходом Африки.

Ґрунтуючись на даних про орбіту супутника, фахівці повідомили, що будь-які незгорілі уламки повинні були випасти між 57 градусами північної широти і 57 градусами південної широти. Встановити більш точні координати їхнього падіння неможливо, зізналися в NASA, зазначивши лише, що розкид уламків мав скласти близько 804 км.

Нагадаємо, американське космічне агентство NASA застерігає, що шеститонний супутник стрімко наближається до Землі і може зіткнутися з планетою протягом тижня.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1750 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]