Пт, 2024-04-26, 20:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:22
Майже 12 тонн золота українці торік купили, що удвічі більше за показник 2010 року
Інші останні Економічні новини

Подорожчання золота на світовому ринку призвело до того, що попит на нього з боку інвесторів подвоївся - торік українці купили 11,6 тонн благородного металу, тоді як попит на срібло, навпаки, скоротився. Купівля золота активізувалася в середині року на тлі побоювань масштабної кризи в США і ЄС. Проте в поточних умовах поліпшення ситуації в світовій економіці і падіння цін на метал попит на золото знизиться, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Золото стає привабливішим для українців. Минулого року попит на нього з боку банківських клієнтів збільшився в 2,3 раза - до 15,6 т, повідомили в Нацбанку. При цьому інтерес українців до срібних злитків знизився на 4% - до 8,2 т. Ця ситуація прямо протилежна до тенденції 2010 року, коли зростання цін на золото змусило українців переорієнтуватися на купівлю срібла. За даними НБУ, за 2011 рік вартість тройської унції (31,1 г) золота збільшилася на 1 тис грн - до 12,2 тис грн, а ціна срібла впала на 35 грн - до 209 грн.

Зміна пріоритетів покупців позначилася на активності банків у плані імпорту дорогоцінних металів. Торік до України було ввезено в 2,2 раза більше золота, ніж роком раніше, - 11,66 т, тоді як постачання срібла скоротилися на 9% - до 7,64 т. Банки, зацікавлені у вкладеннях в золото, купили у клієнтів 4,8 т цього металу - вдвічі більше, ніж роком раніше. Обсяг купівлі срібла зріс лише на 9% - до 1,42 т. Депозити населення в золоті більш ніж подвоїлися - до 2,5 млрд грн.

Учасники ринку зазначають, що минулого року зріс не лише обсяг ввезення благородного металу. "Банки активно купували золото у населення і минулого року вперше вивозили його з України і продавали на міжнародних ринках", - каже голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

Інтерес до золота був обумовлений нестабільністю на валютному ринку. "Левова частка попиту і, відповідно, продажів золота припала на період з середини липня по середину жовтня на хвилі розмов про можливий дефолт американського долара і проблем у єврозоні, пов'язані з Грецією. Срібло ж через ціновий ривок 2010 року і подальшу глибоку корекцію стало менш привабливим для інвестицій, - каже начальник відділу операцій з банківськими металами "ВіЕйБі Банку" Володимир Піщаний. - Зростання промислового попиту торік не було. Збільшився інвестиційний попит - як з боку населення, так і з боку підприємств".

Проте учасники ринку не можуть гарантувати подальшого зростання попиту на золоті злитки, надто в умовах стабілізації ситуації в світовій економіці. "Були прогнози, що ціна золота досягне 2 тис дол за унцію, але вони не виправдалися. Але все одно золото не так підвладне впливу зовнішніх чинників, це інвестиція для дітей і онуків. Ціна на нього потроїлася за останнє десятиліття, тоді як раніше заявлялося лише дворазове збільшення за 25 років, - каже голова правління "Індустріалбанку" Леонід Гребінський. - Але торішніх обсягів продажів вже не буде. Ювеліри вже значно зменшили попит унаслідок змін оподаткування, інвестиційне золото теж падає в ціні, тому стає менш привабливим. Крім того, долар зміцнився, й інвестори зараз вкладають у нього".

Слід зазначити, що чиста купівля українцями у банків іноземної валюти в лютому 2012 року становила 373 млн доларів (у доларовому еквіваленті), що на 33% менше, ніж у січні, повідомив Національний банк України (НБУ). Згідно з його даними, в лютому фізичні особи купили у банків валюти на 1,44 млрд дол, що нижче за січневі показники на 8,7%. При цьому населення продало валюту банкам на 1,07 млрд дол, що на 4,5% більше, ніж місяцем раніше.

В цілому загальний обсяг операцій на готівковому валютному ринку за другий місяць поточного року становив 2,507 млрд дол, що на 3,5% менше, ніж у січні.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1017 | Додав: adminA | Теги: 2010 року, удвічі більше, українці, 12 тонн золота, купили | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]