Пт, 2024-04-26, 10:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:19
На мінських перемовинах зажевріла надія на врегулювання на Донбасі. ВІДЕО
Інші останні Новини світу

У готелі "Президент готель" в центрі Мінська (Бєларусь) завершилася зустріч контактної групи з мирного врегулювання на сході України.

Як повідомили в середу 6 травня у прес-службі МЗС Бєларусі в Twitter, контактна група завершила свою роботу у форматі пленарного засідання всіх сторін, що беруть участь.

Як заявила представник ОБСЄ в Контактній групі Хайді Тальявіні, зустріч щодо створення робочих підгруп у рамках Контактної групи в Мінську пройшла конструктивно, передає "Інтерфакс-Україна".

"Робота пройшла конструктивно. Тим самим закладено фундамент для переговорів і вироблення рішень за "круглим столом", а не на полі бою", - сказала вона.

За словами представника РФ у Контактній групі, підсумок сьогоднішньої зустрічі в Мінську дає підстави на продовження мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Робочі підгрупи в рамках Контактної групи зустрічатимуться щотижня, повідомив представник України в Контактній групі Леонід Кучма. За його словами, підгрупа контактної групи з безпеки збереться 19 травня.

За його словами, графік зустрічей кожної групи індивідуальний. Представник ОБСЄ на переговорах Хайді Тальявіні додала, що зустрічі підгрупи можливі як в Мінську, так і в регіоні бойових дій.

Кучма вважає, що спочатку необхідно вирішити питання про припинення вогню і відведення важких озброєнь на Донбасі, а потім можна обговорювати питання про відвід менш важких озброєнь: "Сьогодні у нас три головні питання - це припинення вогню, відведення важких озброєнь і верифікація ОБСЄ. Відповідний документ вже підготовлений, але над ним потрібно попрацювати", - сказав він журналістам.

Він повідомив, що представники підгрупи безпеки вже домовилися про наступну зустріч: "Надалі можна буде обговорювати питання відведення озброєнь калібру менше 100 мм, 85-міліметрових мінометів та інші".

Як заявив представник Росії в контактній групі по Україні, посол МЗС РФ з особливих доручень Азамат Кульмухаметов, підгрупа з питань політичного врегулювання розгляне в ході своїх засідань питання про проведення виборів в окремих регіонах Донецької та Луганської областей.

"Робоча група з питань політики буде, зокрема, вирішувати проблеми автономії українських регіонів на основі виборів на Донбасі", - сказав він.

Він пояснив, що група з економічних питань займеться відновленням фінансово-економічної інфраструктури Донбасу.

"Підгрупа з економічних питань займеться виплатами населенню і відновленням банківської системи", - сказав Кульмухаметов.

Зустріч проходила в закритому форматі і тривала близько трьох годин. У ній брали участь колишній президент України Леонід Кучма, спеціальний представник ОБСЄ Хайді Тальявіні, представник російської сторони Азамат Кульмухаметов, представники окремих регіонів Донецької та Луганської областей Денис Пушилін і Владислав Дейнего, а також члени тематичних підгруп, які будуть відповідати за подальший процес мирного врегулювання.

Як йдеться в спільній заяві представників контактної групи, тристороння контактна група по Донбасу у складі офіційних представників України, Росії та ОБСЄ сподівається, що створення 4 робочих підгруп з політичних, економічних, гуманітарних питань та питань безпеки пришвидшить імплементацію Мінських угод.

"Тристороння контактна група сподівається, що започаткування робочих груп пришвидшить імплементацію Мінських угод і таким чином зробить внесок в політичне рішення кризи в Україні", - наголошується в заяві.

Робочі групи були створені у відповідь на необхідність впровадження всіх положень пакету заходів з імплементації Мінських угод від 12 лютого 2015 року, які були підтримані чотирма головами держав та урядів країн нормандської четвірки.

Як інформує прес-секретар представника України в контактній групі Леоніда Кучми Дарина Оліфер, в ході першої зустрічі представників ОБСЄ, України та РФ в підгрупах з врегулювання конфлікту на Донбасі в рамках Тристоронньої контактної групи сторони дійшли згоди і домовилися продовжувати роботу.

"Близько 18.00 за київським часом у Мінську завершилося пленарне засідання учасників Тристоронньої контактної групи з представниками т.зв."ДНР" та "ЛНР". Як і планувалося раніше, сьогодні відбулася перша зустріч представників ОБСЄ, України та Росії в підгрупах... У всіх групах сторони досягли консенсусу і домовилися працювати далі", - написала вона у Facebookk.

Оліфер також нагадала, що від України представником у політичній підгрупі став радник президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Володимир Горбулін, в групі з безпеки - екс-міністр оборони Євген Марчук, з економічних питань - перший заступник керівника Головного департаменту з питань впровадження реформ адміністрації президента Ігор Веремій, з гуманітарних аспектів (біженці, доставка гуманітарної допомоги, звільнення заручників, вирішення соціальних проблем) - уповноважений президента з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко та лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

За словами Леоніда Кучми, Медведчук увійшов до робочої підгрупу з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

"Україна в кожній групі представляли справжні аксакали: (групу) з безпеки - (Євген) Марчук, політичну - (Володимир) Горбулін, гуманітарні проблеми - туди входять біженці і незаконно затримані - це (Віктор) Медведчук та (Ірина) Геращенко, соціальні проблеми - заступник голови департаменту адміністрації президента, колишній заступник міністра економіки, (Ігор) Веремій", - сказав другий президент України на прес-конференції в Мінську за підсумками засідання контактної групи в середу 6 травня.

Зазначимо, що сьогодні раніше президент Петро Порошенко ухвалив рішення про представників робочих підгруп тристоронньої контактної групи щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі - Медведчук серед них не фігурував.

Президент 6 травня зазначив, що робочі підгрупи розподілені по пріоритетах, структура робочих підгруп повинна відповідати структурам Тристоронньої контактної групи.

Порошенко також заявив, що Україна не допускає перегляду досягнутих Мінських домовленостей про врегулювання ситуації на сході України і вимагає від РФ заходів щодо їх виконання, повідомляє прес-служба глави держави: Жодна ротація,жодні переведення формату, жодні відходи від Мінських домовленостей для нас неприйнятні і недопустимі".

Нагадаємо, 11-12 лютого у Мінську відбулися переговори з врегулювання кризи на Донбасі за участю президента України Петра Порошенка, президента РФ Володимира Путіна, президента Франції Франсуа Олланда і канцлера ФРН Ангели Меркель.

За підсумками переговорів затверджено комплекс заходів, спрямованих на імплементацію вересневих Мінських домовленостей. Крім того, прийнято декларацію лідерів України, Франції Німеччини і РФ на підтримку цих заходів.

6 травня у прес-службі МЗС Бєларусі в Twitter, контактна група завершила свою роботу у форматі пленарного засідання всіх сторін, що беруть участь.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 966 | Додав: adminA | Теги: Надія, врегулювання на Донбасі. ВІДЕО, мінських перемовинах | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]