Пт, 2024-04-26, 06:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:19
На телеекранах навесні з'явиться новий український серіал "Століття Якова"
Інші останні Культурні новини

Вперше за романом українського письменника, живого класика Володимира Лиса знімають чотирисерійний художній фільм "Століття Якова". Знімає команда каналу "1+1" за участю українських акторів і українською мовою, повідомляє видання "День", журналіст якого побував на знімальному майданчику.

Серіал про історію людини на тлі історії країни. Це "волинське Полісся на перехресті режимів, імперій, народів, армій, культур і субкультур ... від уланів Пілсудського до наркодилерів на джипах", як писала в передмові до роману Лиса Оксана Забужко. Жива українська історія виходить на телеекрани і стає частиною масової культури.

Сценарій для серіалу підготував Андрій Кокотюха.

"Шкода, що з усього матеріалу ми змушені показати більшість подій тільки в чотирьох серіях. Матеріал настільки хороший, що з нього спокійно можна робити як мінімум серій 8-16. Ми отримали вже готовий сценарій, над яким працювали автор і сценарист, які залишили те, що на їхній погляд найбільш цікаво для телесеріалу. А ми по-кіношному намагаємося показати максимум з того, що нам надали. І це складно", - розповідає режисер-постановник Бата Недич.

Зйомки проходили на дачі художника-постановника Сергія Бржестовського. Знімальна група натхненно розповідає про нього і його дачу. Сам же художник каже, що довго шукав місце, де можна жити і знімати кіно одночасно. До речі, тут вже зняли більше 26 фільмів.

Роль старого Якова грає Станіслав Боклан. Він напівжартома каже, що йому зауважень не роблять, тому що "немає сенсу", актор з таким стажем і сам може повчити будь-кого. До того ж на зйомки з ним виділили всього чотири дні, а в них - піввікова історія.

"Дивіться, я граю такого дідуся, здавалося б, доброго старого, який все ще поглядає на дівчат, але я ж вбиваю людину, і не одну. Заради внутрішнього почуття власної справедливості, а це ж самосуд і дуже непроста історія. І потрібно її так передати, щоб і глядач зрозумів, що відбувається з Яковом, чому таке рішення прийняв", - розповідає Боклан.

"Наш головний герой, незважаючи на те, що навколо нього відбувалися події, пов'язані з війною, німцями, партизанами, УПА, радянською армією, хотів лише одного - жити, - розповідає режисер телесеріалу. - Обробляти землю, ростити дітей і любити. І всі події навколо служать такою приправою, сіллю і перцем для основного блюда, яке називається "Століття Якова". "Століттям Якова" ми не стаємо ні під які політичні прапори, а просто стаємо на бік людини. Якщо говорити про мене особисто, я вже давно не стаю на чиюсь сторону, з тих пір як не стало Йосипа Броза Тіто. Людське життя потрібно насамперед розглядати як окрему історію, яка не повинна зазнавати зовнішнього впливу. Наш головний герой до кінця свого життя не змінював своїм принципам і йшов тим шляхом, який він обрав в молодості. Він залишається задоволений життям, яке прожив. У першу чергу людина повинна організувати своє життя зсередини - в сім'ї, а не всередині якоїсь партії тощо. І Яків не винен, що він залишився один - саме про це й мова. Але ми ще подивимося, чи залишиться він один - це ще під питанням".

Творці серіалу обіцяють, що глядачі зможуть побачити "Століття Якова" вже навесні 2016 року.

І кажуть, що це тільки перша ластівка художньо-історичних проектів. "Зараз на телебаченні є такі передачі, після яких не хочеться жити. А після "Століття Якова" - захочеться".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 721 | Додав: adminA | Теги: новий український серіал Століття Я, навесні, телеекран | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]