Пт, 2024-04-26, 09:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:02
"Нафтогазу" ЄБРР та ЄІБ можуть надати кредит на модернізацію ГТС
Інші останні Економічні новини

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) і Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) підтверджують свій намір допомогти Україні в модернізації газотранспортної системи (ГТС) і готові виділити НАК "Нафтогаз України" кредит на суму 308 млн доларів вже до кінця поточного року. Про це йдеться у повідомленні ЄБРР, передає УНІАН.

"ЄБРР залишається відданим бажанню допомогти Україні у питанні модернізації її газотранспортної системи на умовах, закріплених Меморандумом про взаєморозуміння, який було підписано Європейським Союзом, Європейським інвестиційним банком, Світовим банком, Європейським банком реконструкції і розвитку і Україною. Серед вимог Меморандуму, зокрема, є реформування газового сектора і всеосяжна реструктуризація НАК "Нафтогаз України", - заявив директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек.

У повідомленні наголошується, що ЄБРР і ЄІБ на даний момент працюють над підготовкою кредитної угоди на суму 308 млн доларів, яку буде спрямовано на фінансування низки екстрених ремонтних заходів на газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород". Проведення цих термінових ремонтних робіт необхідне задля безпечного і безупинного транзиту газу до Європи.

"Цей кредит може бути надано до кінця 2012 року за умови, що українська влада зробить реальні кроки з проведення узгоджених реформ", – зазначається в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що ЄБРР не готовий надавати кредитні кошти для модернізації української газотранспортної системи (ГТС) за відсутності системних реформ у газовій галузі країни.

Як повідомлялося, Україна офіційно оголосила про старт модернізації ГТС улітку минулого року. Першим етапом реконструкції української ГТС за участю міжнародних фінансових організацій стануть роботи з модернізації газопроводу "Уренгой-Помари-Ужгород", що передбачають реконструкцію української ділянки газопроводу й розраховані на три роки. Загальний обсяг інвестицій у перший етап становитиме 538,87 млн доларів, зокрема власні кошти "Нафтогазу України" - 230,87 млн доларів, кредитні кошти - 308 млн доларів (по 154 млн дол від ЄБРР і ЄІБ).

Пропускна спроможність ГТС України на вході становить 288 млрд куб м, на виході - 178,5 млрд куб м, зокрема до країн Європи 142,5 млрд куб м, Молдови - 3,5 млрд куб м.

У 2010 році транзит природного газу територією України до країн СНД і Європи становив 98 млрд 602,49 млн куб м, що на 2,9% більше, ніж у 2009 році.

Наразі Україна занепокоєна відсутністю гарантій обсягів транзиту природного газу через свою ГТС з боку Росії як власника енергоресурсу та з боку Європейського Союзу як споживача.

Крім того, в НАК стурбовані пасивністю європейських банків щодо кредитування модернізації української ГТС, хоча попередніх домовленостей про фінансову підтримку було досягнуто ще кілька років тому.

При цьому Україна вже розпочала модернізацію своєї ГТС власним коштом, яка, за попередніми розрахунками, коштуватиме 5,3 млрд дол протягом п'яти-семи років.

Передбачається, що інвестиції в модернізацію магістральних газопроводів України дадуть змогу зменшити собівартість транспортних послуг за рахунок поліпшення ефективності роботи системи в частині підвищення ККД.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1058 | Додав: adminA | Теги: ЄБРР та ЄІБ можуть надати Нафтогазу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]