Ср, 2024-05-08, 06:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:11
"Найкращим історичним матеріалом" визнали книгу українських вчених у США
Інші останні Культурні новини

Американська асоціація бібліотек назвала книгу “Ворожі архіви. Радянські протиповстанські операції та Український націоналістичний рух” канадського професора Любомира Луцюка та українського історика Володимира Вʼятровича одним із "найкращих історичних матеріалів, опублікованих у 2022 та 2023 роках". Про це повідомив Комітет з найкращих історичних матеріалів Асоціації довідкових і користувацьких послуг, філії Американської асоціації бібліотек.

Англомовну книгу на майже 1000 сторінок видало у Канаді університетське видавництво McGill-Queen’s University Press. Це збірка понад 150 архівних документів про маловідомі сторінки українсько-російських взаємин, зокрема про Організацію українських націоналістів та Українську повстанську армію. Видання містить як документи із самих структур підпілля, так і документи радянської каральної системи про боротьбу з цим повстанським рухом. Текст матеріалів переклала журналістка, редакторка та дослідниця Марта Олійник.

Любомир Луцюк вже багато років досліджує українське питання в зовнішній політиці США та Великої Британії, а також проблеми українських мігрантів після Другої світової війни, пише "Голос Америки".

"Я пишу повідомити вам, що вашу публікацію “Ворожі архіви: радянські протиповстанські операції та український націоналістичний рух – вибране з архівів таємної поліції” було обрано як один із найкращих історичних матеріалів, опублікованих у 2022 та 2023 роках. … Вітаємо з досягненням! Бажаємо успіхів у ваших майбутніх дослідженнях і публікаціях", – написав у листі до авторів книжки Співголова Комітету з кращих історичних матеріалів, бібліотекар відділу історії США та афроамериканських досліджень Принстонського університету Стівен А. Ноултон.

Ця книга "містить безцінну інформацію про український націоналістичний рух від Другої світової війни до 1955 року. … документи, зібрані радянськими антиповстанськими групами, створені українським націоналістичним підпіллям, включаючи пропагандистські матеріали та ресурси, які детально описують діяльність і тактику підпілля. … Серед тем, які тут висвітлені, є радянське твердження про те, що українське підпілля пропагує фашизм і співпрацює з нацистами", – каже Дженніфер Бреннок, професорка та кураторка відділу рідкісних книг в Університеті Південного Міссісіпі, яку цитує "Голос Америки".

Американська асоціація бібліотек рекомендує "Ворожі архіви. радянські протиповстанські операції та Український націоналістичний рух" для наукових бібліотек. "Оскільки більшість листів перекладено англійською мовою вперше, це видання є цінним джерелом для дослідників, що вивчають історію відносин між радянським союзом та Україною", – написали в організації.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 303 | Додав: admin | Теги: США, історія, книга | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]