Чт, 2024-03-28, 22:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:42
Нардепи дозволили арештувати суддю Чауса, а він втік до Криму. ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

Верховна Рада України сьогодні 6 вересня дала згоду на затримання та арешт судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса, підозрюваного в хабарництві.

Голосування відбувалося окремо за проекти двох постанов. Перший з них передбачав надання згоди на затримання судді Чауса. Це рішення підтримав 281 із 343 народних депутатів України, зареєстрованих у сесійній залі.

За проект постанови про арешт судді Чауса проголосували 279 із 338 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. За обидві постанови не голосувала в повному складі фракція "Опозиційний блок".

Спікер парламенту Андрій Парубій підписав обидві постанови прямо в сесійній залі, зазначивши, що парламент в цьому питанні свій обов'язок виконав.

Під час обговорення питання голова Ради наголосив, що ні на засідання Комітету ВР з питань правової політики і правосуддя, ні на засідання парламенту Чаус не з`явився.

Голова Комітету ВР з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич заявив, що під час розгляду даного питання на засіданні комітету був присутній адвокат судді.

За словами Князевича, через кілька тижнів рішення парламенту щодо надання згоди ВР на затримання та арешт судді вже не будуть потрібні, адже після 30 вересня набудуть чинності зміни до Конституції України, відповідно до яких парламент позбавляється таких повноважень і суддя може бути затриманий на місці злочину.

Голова Верховного Суду Ярослав Романюк, виступаючи в Раді, зазначив, що Чаус за викликом Національного антикорупційного бюро України для проведення необхідних слідчих дій не прибув.

"На місці проживання і місці роботи його немає. Члени родини і співробітники не можуть сказати, де він перебуває, пояснюючи, що їм про це не відомо. Контактні телефони судді Чауса відключені", - сказав Романюк і додав, що є підстави вважати, що перебуваючи на волі, суддя може сховатися від слідства та суду.

На запитання депутатів, чи не потрібно в такому випадку внести певні зміни до законодавства, аби подібні ситуації, як з Чаусом, не повторювалися, голова ВСУ сказав, що завдяки внесенню змін до Конституції щодо правосуддя суддівський імунітет обмежується.

"І після 30 вересня, в разі вчинення аналогічних вчинків суддями, вони будуть позбавлені імунітету. Імунітет буде стосуватися лише їхніх функціональних обов`язків - здійснення правосуддя", - пояснив Романюк.

Так, за його словами,у разі отримання хабара суддею "ніякої згоди не потрібно буде, а органи досудового слідства матимуть право вирішувати питання без чиєїсь згоди щодо затримання та арешту судді шляхом внесення відповідного подання безпосередньо до суду".

Чаус втік до Криму

Суддя Дніпровського районного суду міста Києва Микола Чаус, викритий у хабарництві, перебуває на території окупованого Криму. Про це заявив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, повідомляє РБК-Україна.

"Місцезнаходження Чауса зараз невідоме. За оперативною інформацією, він перебуває на території України, але на території, непідконтрольній діючій владі, тобто в Криму", - заявив Холодницький.

За його словами, це ускладнить оголошення Чауса в розшук.

"Ми не могли застосувати жодних заходів для його затримання, оскільки він має суддівський імунітет. Бюро знало, що він їздив у Чернігівську область, потім повернувся до Києва того самого дня після отримання хабара і потім за місцем проживання зник", - додав Холодницький.

Він стверджує, що правоохоронці не мали права перешкоджати Чаусу в пересуванні через його імунітет.

Нагадаємо, 9 серпня Національне антикорупційне бюро задокументувало факт одержання суддею Чаусом хабара в сумі 150 тис. дол. Однак затримати суддю правоохоронці не змогли через суддівський імунітет.

11 серпня Чаус не з’явився до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури для вручення йому підозри про скоєння злочину.      

 

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 836 | Додав: adminA | Теги: суддя Чаус, арешт, Крим, нардепи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]