Сб, 2024-04-27, 10:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:28
Новий вид динозаврів Spinosaurid ідентифіковано в Іспанії
Інші останні Новини світу науки і технологій

Палеонтолог Університету Країни Басків Ерік Ісасменді та його колеги виявили новий рід і вид динозаврів спинозавридів під назвою Riojavenatrix lacustris. Спинозаври (Spinosauridae) — родина великих тероподових динозаврів, відомих із середини крейдяного періоду.

Ці динозаври характеризуються довгими черепами з конічними зубами, які збігаються з черепами крокодилів, і міцними кінцівками з масивним кігтем великого пальця. Вони виросли до величезних розмірів, і принаймні один вид, Spinosaurus aegyptiacus, виріс таким же чи більшим, ніж Tyrannosaurus rex.

У багатьох видів спінозаврів нервові шипи їхніх хребців були значно подовжені й утворювали вітрило на спині динозавра. Вважається, що спінозавриди є рибоїдними на основі їхніх колючих зубів і характеристик їх черепа та щелеп. Їх скам’янілості були знайдені по всьому світу, включаючи Африку, Європу, Південну Америку та Азію.

Нещодавно ідентифікований спинозаврид жив на території сучасної Іспанії в епоху ранньої крейди, приблизно 120 мільйонів років тому. Вид, який отримав наукову назву Riojavenatrix lacustris, мав довжину до 7-8 м (23-26 футів) і важив 1,5 тонни.

"Riojavenatrix lacustris є одним із найновіших іберійських і європейських видів спинозавридів», — сказали Ісасменді та співавтори. «Він зберігає трикутний лобковий черевик, як у мегалозавридів, і медіальний виросток стегнової кістки, який демонструє перехідну стадію між передньо-задньою орієнтованою довгою віссю не-спінозавридових теропод і задньо-медіально орієнтованою довгою віссю спинозавридових".

Реконструкція скелета Riojavenatrix lacustris. Автор зображення: Скотт Гартман

Скам’янілі кістки Riojavenatrix lacustris були зібрані в групі Enciso басейну Cameros в Ла-Ріоха, Іспанія.

"Окрім Riojavenatrix lacustris, наразі описано п’ять спинозавридів із нижньої крейди Піренейського півострова", — повідомили палеонтологи. "Інші іберійські спинозавриди — Camarillasaurus з Арагону, Vallibonavenatrix і Protathlitis з Валенсії та Iberospinus з Португалії".

"Викопні рештки свідчать про те, що Піренейський півострів був домом для великої та різноманітної групи цих хижих динозаврів". "Численні відкриття в цій знаковій групі породжують численні нові питання про екологію цих тварин", — сказала д-р Елена Куеста, палеонтолог з Музею палеонтології Егідіо Феруліо та Університету Людвіга Максиміліана.

"Як ці види співіснували один з одним?" "Подібні питання спонукають нас знову розглянути майбутні, більш детальні дослідження спинозавридів, які, безсумнівно, дадуть значні результати". Висновки були опубліковані в журналі Zoological Journal of the Linnean Society.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 254 | Додав: admin | Теги: іспанія, Spinosaurid, динозавр | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]