Сб, 2024-04-27, 23:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:07
Ознаки життя знову виявили у хмарах Венери
Інші останні Новини світу науки і технологій

На щорічних зборах Королівського астрономічного товариства в Кардіффі астроном Джейн Грівз з Кардіффського університету в Уельсі повідомила, що її група знову виявила фосфін в атмосфері Венери. Раніше вона повідомляла про таке саме відкриття у 2020 році, але тоді воно викликало шквал критики та не було підтверджено сторонніми спостереженнями. Вчена стверджує, що шукати цю хімічну сполуку необхідно глибше в атмосфері Венери, і вона її там знайшла.

На землі фосфін є продуктом життєдіяльності низки мікроорганізмів. Інших джерел цієї сполуки у повітрі хіміки не знають. Це дозволяє прийняти фосфін як основу для пошуку біологічного життя у космосі. Спектральний аналіз світла зірок, що проходить крізь атмосферу екзопланет, а також аналіз у радіочастотному діапазоні дає можливість шукати це та інші з’єднання на шалених відстанях. Але також можна шукати фосфін на планетах в нашій системі.

Група Гривз скористалася телескопом Джеймса Кларка Максвелла (JCMT) в обсерваторії Мауна-Кеа на Гаваях для пошуку фосфіну у хмарах Венери. І вона його там знайшла, що теоретично є можливим. На поверхні планети навряд чи існуватиме біологічне життя. Там так "тепло", що плавиться свинець. Але на висоті від 50 км і вище в атмосфері Венери цілком земні умови і за тиском, і за температурою.

Спроба знайти фосфін іншими групами вчених не мала успіху. Американські вчені виділили на пошук фосфіну час літаючої обсерваторії NASA SOFIA і нічого не знайшли.

За словами Джейн Грівз, шукати треба було на іншій висоті. Її група знову виявила сліди фосфіну "приблизно в середині хмарного покриву Венери". Чекаємо на реакцію наукового світу. Жаль, що місія компанії Rocket Lab до Венери відкладена до 2025 року або на більший час. Вони збиралися туди летіти цього року для пошуку невловимого фосфіну.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 367 | Додав: admin | Теги: хмари, життя, Венера | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]