Пт, 2024-04-26, 12:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:40
Принципом формування виборчих округів в Україні у Венеціанській комісії стурбовані
Інші останні Новини світу

У Венеціанській комісії стурбовані принципом формування виборчих округів в Україні. Про це повідомив член Венеціанської комісії Айварс Ендзінс, повідомляє телеканал новин "24".

"Якщо вони будуть створюватися без чітких критеріїв - це порушення рівності. Тому що можна створити маленькі виборчі округи та навпаки - в інших регіонах більші", - зазначив Ендзінс.

Якщо поділити кількість виборців на 225 округів, то в одному окрузі в середньому мало би бути понад 163 тисячі виборців, - переконують у Центрвиборчкомі.

Однак закон дозволяє коливання щодо кількості виборців в окрузі в межах 12%. Отож депутата-мажоритарника можуть обирати десь 140 тисяч українців, а десь - 180.

"До 15% вона вважається ще допустимою. Звичайно, ідеальний варіант, коли така межа становить близько 10%, але якщо тут буде застосована лише математика і нічого крім математики - я гадаю, що цей механізм сам дозволить утворити таким чином округи, щоб ні в кого не було нарікань", - зазначив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

Як відомо, рішення щодо утворення максимальної кількості округів у регіонах Центрвиборчком має оприлюднити до 10 квітня.

У ЦВК кажуть, що процес розпочнеться після того, як Конституційний суд вирішить, чи можна створювати три закордонні округи для голосування за депутатів-мажоритарників.

Нагадаємо, що 19 березня спікер Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що у парламенту вже немає часу ухвалювати рішення щодо розподілу мажоритарних округів.

Зазначимо, в КС надійшло подання народних депутатів про конституційність ч.2 ст.22 закону "Про вибори народних депутатів України", яким регулюється формування одномандатних округів. Новим законом про вибори народних депутатів, який набрав чинності в грудні 2011 року дозволяється балотуватися як за партійним списком, так і в одномандатному окрузі одночасно.

А 15 березня Центральна виборча комісія (ЦВК) відмовилася розглядати питання про затвердження кількості одномандатних округів у кожному з регіонів України для проведення парламентських виборів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 969 | Додав: adminA | Теги: Україні, формування виборчих округів, Венеціанській комісії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]