Сб, 2024-05-04, 01:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:18
Проти супербактерій Гонконг використовуватиме ШІ
Інші останні Новини світу науки і технологій

Це не перший випадок використання штучного інтелекту для боротьби з проблемою антибіотикорезистентності. У травні 2023 року ШІ допоміг дослідникам Массачусетського технологічного інституту та Університету Макмастера виявити новий антибіотик, здатний вбивати бактерію Acinetobacter baumannii, відповідальну за багато стійких до ліків інфекцій.

Пандемія COVID-19 значно збільшила кількість призначень антибіотиків широкого спектра дії, що призвело до розвитку антибіотикорезистентності у супербактерій.

Управління лікарень Гонконгу планує боротися з помітним зростанням двох "супербагів" ─ ванкоміцин-резистентних ентерококів і Candida auris ─ за допомогою штучного інтелекту (ШІ).

Згідно з повідомленням South China Morning Post від 24 листопада з посиланням на авторитетне джерело, зростання поширеності мультирезистентних організмів, або супербагів, на острові сталося через перерозподіл ресурсів, спрямованих на боротьбу з пандемією COVID-19 протягом останніх трьох років. Доктор Раймонд Лай, керівник служби інфекційного контролю, заявив журналістам:

"Значну кількість ізоляторів було виділено для пацієнтів із Covid-19, унаслідок чого залишилося менше палат для тих, хто заражений MDRO".

Антибіотикорезистентність у супербактерій

Пандемія COVID-19 також істотно збільшила кількість призначень антибіотиків широкого спектра дії, що призвело до розвитку антибіотикорезистентності у супербактерій. За даними відомства, рівень антибіотикорезистентності ванкоміцин-резистентних ентерококів зріс із 0,22% 2021 року до 1,2% 2023 року. Кількість пацієнтів, які є носіями цих мікроорганізмів, збільшилася з менш ніж 40 у 2021 році до приблизно 140 до кінця вересня 2023 року.

У Гонконзі 2019 року було зафіксовано збільшення кількості носіїв Candida auris: з майже 200 осіб 2020 року до більш ніж 300 до 31 жовтня 2023 року. Доктор Лай попереджає, що приблизно у 10% людей, які є носіями цього грибка, він може перейти в інвазивну інфекцію, що являє собою ризик смертності від 53% до 83,3%.

Для боротьби з цією проблемою в січні 2024 року адміністрації медустанов запустять пілотний ШІ-проєкт у лікарні принца Уельського в Ша Тіні та лікарні принцеси Маргарет у Квайчунге. Штучний інтелект аналізуватиме клінічні дані, щоб визначити необхідність призначення антибіотиків. Проєкт почнеться з одного популярного типу антибіотиків, а потім розшириться до восьми інших типів і 17 державних лікарень.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 235 | Додав: admin | Теги: Гонконг, ші, супербактерія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]