Сб, 2024-05-04, 13:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:34
Рекомендували до розгляду законопроєкт про мобілізацію: вже відомі перші деталі документу
Інші останні Новини України

Профільний комітет національної безпеки та оборони Верховної Ради України 9 квітня рекомендував парламенту розглянути у другому читанні законопроєкт про мобілізацію. Розгляди його почнуть 10 квітня. Проголосують – скоріше за все, 11 квітня. Далі документ набере чинності через місяць.

Зібрали все, що увійшло до мобілізаційного законопроєкту.

Щодо мобілізації та демобілізації:

    Демобілізації та ротації загальним чином не буде – тільки виключення: для людей з інвалідністю та для тих, хто повернувся з полону (останнім – за власним бажанням).
    Обмежено придатні повинні пере-пройти ВЛК протягом 12 місяців з дати набрання законом чинності. Відмова від ВЛК, до речі, не карається тюремним ув’язненням.
    Усі, хто отримав 2 та 3 групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військових) повинні пройти повторний медичний огляд.
    Мобілізація жінок не планується.
    Від мобілізації звільняють членів сім’ї першого ступеня споріднення (не більше одного) інваліда I або II групи, зайнятих постійним доглядом за ним;
    Від мобілізації звільняють членів сім’ї іншого ступеня споріднення (не більше одного і за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або їхньої фізичної неспроможності, що підтверджується висновком ЛКК).

Щодо військового квитка та електронного кабінету військовозобов’язаного:

    Військовий квиток будуть перевіряти на кордоні при в’їзді або виїзді з країни у чоловіків від 18 до 60 років незалежно від придатності до служби. Кожен чоловік від 18 до 60 повинен носити з собою військовий квиток та пред’являти його на вимогу поліцейських, співробітників ТЦК, а також прикордонників.
    Відсутність квитка може стати приводом відмовити у перетині кордону, а також для затримання та перепровадження особи до ТЦК.
    В консульствах тепер будуть вимагати військовий квиток, починаючи з 18 років. Тобто юнакам, яким вже 18, потрібно буде повернутися в Україну та стати на облік у ТЦК, щоб мати можливість оформлювати українські документи за кордоном.
    Реєстрація електронного кабінету військовозобов’язаного буде добровільною.
    Оновлення даних буде доступно онлайн або через телефонний дзвінок.
    Строкова служба заміняється базовою, яку повинні проходити українці від 18 до 25 років.
    Усі військовозобов’язані, які не оновили дані у ТЦК, повинні будуть зробити це протягом 60 днів після виходу чергового указу президента про продовження мобілізації.

Бонуси для військових:

    Військові, які уклали перший контракт, мають право отримати компенсацію у 50% першого внеску за кредитом іпотеки. Також вони мають право на отримання сертифіката для придбання автомобіля вартістю не більше 150 тис. грн.
    Щомісячна додаткова винагорода для військових становитиме 10 тисяч гривень за особливості проходження служби. Додатково 70 тисяч гривень отримають ті, хто перебуває на “нулі”, бере участь у контрнаступальних діях, контратаках та діє на території противника.

Також є й штрафні санкції для тих, хто буде намагатися уникнути мобілізації незаконним чином:

    Заборона керування транспортним засобом. Винятків усього два: водіння – це основний офіційний заробіток, або машина використовується особою з інвалідністю або особою, на утриманні якої є особи з інвалідністю 1-2 груп або дитина з інвалідністю.
    За порушення мобілізаційного законодавства – штрафи від 17 до 22 тис. грн для фізичних осіб та від 34 тис. грн для юридичних осіб.
    Окрім сплати штрафу, військовозобов’язаний повинен буде повідомити в ТЦК свої справжні адресу, номер телефону та електронну пошту.

Нагадаємо, раніше ЗМІ писали, що терміни другого читання законопроєкту про посилення мобілізації в Україні переносяться. Причина в тому, що до законопроєкту подали понад 1300 правок, на опрацювання усіх пропозицій знадобиться час.

У Верховну Раду України внесли законопроєкт про підвищення мотивації військовослужбовців Збройних сил. Серед можливих нововведень – підвищення різних виплат для військових та можливість демобілізації.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 217 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]