Сб, 2024-04-27, 04:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:04
"Супервівторок", який може змінити рейтинг фаворитів перед виборами у США
Інші останні Політичні новини

Сезон первинних виборів у США вступив у вирішальну стадію. Сьогодні мешканці одразу десяти штатів висловляться, кого з претендентів від Республіканської партії вони хотіли б бачити в ролі суперника президента-демократа Барака Обами на виборах у листопаді нинішнього року. Цей день на американському політичному жаргоні отримав назву "супервівторка".

Республіканські передвиборні перегони, які стартували на початку січня, поки що так і не виявили беззастережного сильного лідера. Більш того, як передбачають багато експертів, він може не визначитися і за підсумками "супервівторка", передає ИТАР-ТАСС.

Наразі в гонці беруть участь чотири людини: колишній губернатор штату Массачусетс Мітт Ромні, екс-сенатор від штату Пенсильванія Рік Санторум, колишній спікер Палати представників Конгресу США Ньют Гінгріч і член Палати представників Конгресу з більш ніж 20-річним стажем Рон Пол.

Фаворитом перегонів вважається 64-річний мільйонер Ромні, який закріпив своє лідерство перемогами на минулому тижні аж у чотирьох штатах - Мічигані, Аризоні, Вашингтоні і Вайомінгу.

Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, Ромні в "супервівторок", найпевніше, з легкістю "візьме" Массачусетс, де він був губернатором трохи більше п'яти років тому, і Вермонт, де він також має велику підтримку.

Інтрига полягає в тому, чи вдасться Санторуму - основному супернику Ромні - продемонструвати хороший результат і не дати екс-губернатору ще більше вирватися вперед.

Проте багато хто в керівництві Республіканської партії виступає проти кандидатури Санторума, побоюючись, що колишній сенатор від штату Пенсильванія з його ультраконсервативними поглядами не зможе скласти гідну конкуренцію Обамі на листопадових виборах.

53-річний Санторум довший час вважався аутсайдером передвиборних перегонів. Юрист за освітою, він є противником нелегальної імміграції, абортів, одностатевих шлюбів і поділу держави і церкви. У зовнішній політиці Санторум також дотримується консервативних поглядів, зокрема виступає за посилення політики щодо Ірану.

Як очікується, "супервівторок" стане серйозним випробуванням і для Гінгріча, який свого часу навіть був фаворитом гонки, але тепер значно розгубив популярність.

Основну ставку він робить на Джорджію - штат, який представляв у Палаті представників Конгресу протягом двох десятиліть. У минулі дні рейтинг Гінгріча різко підскочив після його обіцянки знизити ціну на бензин до 2,5 доларів за галон (приблизно 3,8 літра). За останній місяць вартість автомобільного пального в середньому по країні зросла на 30 центів і досягла 3,72 долара за галон (близько 98 центів за літр).

Як пророкують експерти, якщо Гінгрічу не вдасться "взяти" навіть Джорджію, це може "поставити хрест" на його участі у перегонах.

Нелегко доведеться і Полу, відомому своїми лібертаріанськими поглядами і антивоєнною риторикою. Конгресмен, який досі не отримав жодної перемоги, робить ставку відразу на три штати - Айдахо, Північну Дакоту і Аляску.

Основна увага спостерігачів буде прикута до штату Огайо: жоден претендент-республіканець в історії не ставав президентом, не отримавши перемогу в цьому штаті.

Прикметно, що у Вірджинії в голосуванні будуть брати участь тільки Ромні і Пол: Санторум і Гінгріч не встигли зібрати необхідну кількість підписів і в бюлетенях не значаться.

Формально боротьба на первинних виборах йде за голоси делегатів партійного з'їзду, на якому буде офіційно висунутий кандидат в президенти від Республіканської партії. Він стане суперником Обами на листопадових виборах.

Щоб домогтися висунення кандидатом у президенти, політику потрібно, щоб на цьому з'їзді, який пройде в серпні в Тампі (штат Флорида), його підтримали 1144 делегати.

На сьогодні "в скарбничці" у Ромні вже є голоси 203 делегатів, у Санторума - 92, Гінгріча - 33, Пола - 25. У "супервівторок" на кону у республіканців будуть 419 голосів.

За даними останніх опитувань, в масштабах всієї країни Ромні випереджає своїх суперників-республіканців, однак відстає за популярністю від Обами: перевагу Ромні віддають 43% опитаних, Обамі - 53%.

За словами аналітиків, рейтинг нинішнього господаря Білого дому останнім часом значно зріс завдяки поліпшенню ситуації в американській економіці.

Вибори президента США призначені на 6 листопада.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 983 | Додав: adminA | Теги: який може змінити рейтинг фаворитів, супервівторок | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]