Нд, 2024-04-28, 06:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:15
Термінали Starlink, які не зможе відключати Маск, Пентагон надасть Україні – ЗМІ
Інші останні Новини світу науки і технологій

Пентагон придбає сотні нових терміналів та послуг Starlink. Така угода дає Пентагону контроль над установкою, де працює сигнал на території України, і дозволяє не побоюватися його переривання за бажанням власника компанії SpaceX Ілона Маска, повідомляє The New York Times.

За словами двох американських чиновників, знайомих з угодою, йдеться про 400-500 таких терміналів Starlink, а схвалив угоду міністр оборони США Ллойд Остін у червні.

Такі нові пристрої виконуватимуть “ключові функції та певні місії”. У публікації йдеться про те, що зроблено це було, вірогідно, щоб надати Україні спеціальні термінали та послуги для виконання конфіденційних функцій, які Маск відключити не зможе.

У матеріалі також зазначається, що Пентагон підтвердив контракти зі Starlink, але відмовився вдаватися до подробиць.

У Штатах федеральний уряд є одним із найбільших клієнтів SpaceX, використовуючи свої ракети для місій NASA та запуску військових супутників спостереження. Як розповіло виданню джерело, знайоме з дискусіями, високопосадовці Пентагону намагалися бути посередниками у питаннях, пов’язаних зі Starlink, зокрема з Україною.

У статті також йдеться про те, що ще 17 березня головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний під час телефонної розмови з головою Об’єднаного комітету начальників штабів генералом Марком Міллі порушив тему Starlink. Як розповіли виданню три джерела, знайомі з розмовою, Залужний зазначив, що рішення України на полі бою залежали від подальшого використання Starlink для зв’язку, і країна хотіла забезпечити доступ та обговорити, як покрити вартість послуги.

Нагадаємо, що за даними американських ЗМІ, мільярдер Ілон Маск відмовив ЗСУ у проханні включити Starlink у районі окупованого Криму.

Нині в Україні понад 42 тисячі терміналів Starlink використовуються військовими, лікарнями, підприємствами та гуманітарними організаціями. Під час російських бомбардувань минулого року, які призвели до масових відключень електроенергії, державні органи України звернулися до Starlink, щоб робота мережі не переривалася.

У жовтні 2022 року компанія SpaceX попросила Пентагон взяти на себе фінансування урядового та військового використання Україною супутникової системи Starlink. За підрахунками SpaceX, витрати становили б понад 120 млн. доларів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 322 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]