Сб, 2024-05-04, 10:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:23
У квітні 2024 року українців чекають такі зміни
Інші останні Економічні новини

 З квітня 2024 року в Україні розпочнеться звільнення у запас строковиків, буде підвищено мінімальну зарплату й окремі категорії пенсій, розширено виплати для внутрішніх переселенців і дітей, що залишилися без опіки через війну.

Збільшення мінімальної зарплати

З 1 квітня 2024 року мінімальну зарплату в Україні буде збільшено на 900 грн: вона зросте з 7100 грн до 8000 грн у розрахунку на місяць, а в погодинному розмірі становитиме 48 грн.

Мінімальна заробітна плата — це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну або годинну норму праці.

Відповідно з 1 квітня зміняться показники, які залежать від розміру мінімальної зарплати:

  •     податок на доходи фізичних осіб — не менше ніж 1440 грн (8000×18%);
  •     військовий збір — не нижче 120 грн (8000×1,5%);
  •     мінімальна сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування — не менше ніж 1760 грн (8000×22%).
  •     максимальна сума єдиного внеску — 26 400 грн (8000×15×22%).

Також зміниться і максимальна база нарахування єдиного внеску, яка становить 15 розмірів мінімальної зарплати:

  •     у січні – березні – 106 500 грн;
  •     у квітні – грудні – 120 000 грн.

Востаннє мінімальну зарплату в Україні підвищували з 1 січня 2024 року (до 7100 грн).

Збільшення окремих видів пенсій

Через підвищення мінімальної зарплати з 1 квітня зростуть пенсії тих українців, вік яких перевищує 65 років і які при цьому мають повний стаж. Розмір повного стажу складає 35 років для чоловіків, 30 — для жінок.

Розмір пенсій для цієї категорії пенсіонерів має складати щонайменше 40% від мінімальної зарплати, яка з 1 квітня зросте з 7100 грн до 8000 грн.

Відповідно, з 1 квітня мінімальний розмір пенсій для вказаної категорії зросте з 2840 грн до 3200 грн (на 360 грн). А оскільки це вже друге підвищення за рік (з 1 січня цей показник пенсій зріс з 2680 до 2840 грн), то загалом з початку 2024 року підвищення мінімальної пенсії для пенсіонерів з повним стажем складе 520 грн.

Йдеться лише про тих пенсіонерів віком від 65 років із повним стажем, які вже не працюють. Працюючих пенсіонерів це підвищення не стосуватиметься.

Однак з 1 квітня відбудеться автоматичний перерахунок пенсій і для 654 тис. працюючих пенсіонерів (з урахуванням їх оновленого страхового стажу).

Звільнення строковиків у запас

З квітня 2024 року розпочнеться звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби, яким довелося понаднормово служити через війну. Йдеться зокрема про тих строковиків, хто не зміг звільнитися вчасно через початок повномасштабного вторгнення рф.

Наприкінці лютого 2024 року Верховна Рада ухвалила закон про звільнення в запас строковиків після завершення терміну військової служби під час воєнного стану. Цей документ передбачає, що вони звільняються в запас «у строки, визначені указом президента України».

7 березня 2024 року Володимир Зеленський визначив ці терміни своїм указом Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби.

Відповідно до нього:

  •     звільнення строковиків відбудеться у квітні – травні 2024 року (перед цим мали відбутися «підготовчі процедури», як пояснив Зеленський — зокрема «заміна людей з погляду оборонних завдань);
  •     у запас звільнятимуть строковиків зі Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту та «інших утворених відповідно до законів України військових формувань».

За інформацією нардепа Олексія Гончаренка, демобілізація строковиків відповідно до затверджених графіків розпочнеться 2 квітня і завершиться 31 травня. «Тобто в різних частинах демобілізація строковиків відбудеться в один з днів в цьому проміжку», — пояснив нардеп.

Звільненим строковикам надається відстрочка від подальшої мобілізації на 12 місяців з дня звільнення в запас (якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу).

Кількість таких строковиків не озвучуватиметься офіційно, пояснив в ефірі телемарафону нардеп Олександр Федієнко. «Під час війни, воєнного стану про кількість тих строковиків, які будуть звільнені, ніхто не буде казати. Але, принаймні наскільки я чув, це практично всі строковики, які виявили бажання звільнитися, бо є строковики, які все ж таки виявили бажання підписати контракт і залишитися», — наголосив Федієнко.

Розширення категорій ВПО, які можуть отримувати виплати

Наприкінці березня уряд прийняв постанову, яка подовжує період подання заяв на перепризначення виплат для ВПО до 30 квітня 2024 року (це термін мав би закінчитися в березні). При цьому навіть ті, хто подадуть заяви у квітні, отримають кошти із врахуванням березня.

Ця ж постанова Кабміну розширює й уточнює перелік категорій внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які матимуть право на отримання виплат від держави протягом ще шести місяців після подання заяви. Йдеться про допомогу в розмірі 2 тис. грн на дорослу людину та 3 тис. грн на особу з інвалідністю чи дитину.

Зокрема це такі категорії людей:

  •     особи з тяжкими формами захворювання, яким не встановлено інвалідність (та родини, в яких такі особи проживають);
  •     діти, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя; патронатні вихователі; діти, тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу.

Якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в сім’ї не перевищує 9 444 грн:

  •     особи, які доглядають за дитиною до 3 років або дитиною, яка потребує догляду, до 6 років;
  •     сім’ї, що мають дітей до 18 років та/або до 23 років, які є студентами денної або дуальної форми навчання в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;
  •     особи які надають соціальні послуги на непрофесійній основі;
  •     студенти, які звертаються самостійно, віком до 23 років;
  •     особи з інвалідністю ІІІ групи;
  •     сім’ї пенсіонерів;
  •     особи з-поміж ВПО, старші за 55 років.

Якщо людина підпадає під зазначені критерії і подасть заяву не в квітні, а в травні, то допомога буде призначена з місяця звернення, тобто з травня.

З 1 березня 2024 року виплата допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб вже була продовжена на пів року для окремих категорій ВПО, які отримували її вже протягом одного-двох років (щонайменше вісім місяців). Першочергово такі виплати були продовжені для людей, які не мають можливості працювати, доглядають дітей або важко хворих чи осіб з інвалідністю, не мають доходів або мають низькі доходи.

Виплату буде припинено, якщо протягом двох місяців людина не сприяла своїй зайнятості (при цьому вона не працює, не доглядає за дітьми чи особами з інвалідністю). Очікується, що за ці два місяці ВПО мають:

  •     стати на облік в Центр зайнятості,
  •     або зареєструватися як фізична особа-підприємець та розпочати відповідну діяльність,
  •     або отримати допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант на створення чи розвиток власного бізнесу,
  •     або отримати ваучер на навчання тощо.

Нова допомога на дітей

Ще наприкінці березня уряд ухвалив зміни, відповідно до яких в Україні запроваджено новий вид допомоги на дітей, які залишилися без батьківського піклування — програму Дитина не одна, виплати за якою можна буде отримати вже у квітні.

Йдеться про допомогу на дітей, які внаслідок війни залишилися без батьківського піклування, але ще не набули статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Такі діти могли бути влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу. Допомогу запроваджено, щоб родини, у яких тимчасово перебувають такі діти, могли забезпечити їм необхідні умови й догляд.

Підставами для виплат за програмою Дитина не одна можуть бути випадки, коли батьки або один з батьків:

  •     помер або загинув (а інший з батьків не виконує своїх обов’язків);
  •     перебуває в тимчасовій окупації, оточенні;
  •     перебуває у розшуку як зниклий безвісти за особливих обставин або визнаний таким;
  •     перебуває у полоні держави-агресора;
  •     позбавлений свободи (затримання, взяття у заручники) державою-агресором;
  •     виплату може оформити також представник прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу, в якому тимчасово перебуває дитина.

Розмір виплати:

  •     2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на кожну дитину (для дітей до 6 років — це 6 407,5 грн; для дітей від 6 до 18 років — 7 990 грн);
  •     3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, на кожну дитину з інвалідністю (для дітей до 6 років — 8 970,5 грн; для дітей від 6 до 18 років — 11 186 грн).

Обсяг виплат дорівнює тому, який держава виплачує на підтримку дітей, які вже мають статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.

Звернутися із заявою про призначення такої допомоги на 6 місяців може людина, до якої тимчасово влаштовано дитину, якщо ця родина постійно проживає в Україні. Це можна робити вже з кінця березня 2024 року, тобто з моменту набрання чинності постанови Кабміну.

Заяву можна подати до:

  •     органів соціального захисту населення,
  •     ЦНАП
  •     виконавчих органів територіальних громад.

Надання допомоги може бути продовжено, якщо період тимчасового влаштування дитини в сім’ї рідних чи близьких теж продовжено наказом Служби у справах дітей.

Допомогу виплачує орган соціального захисту населення на особовий рахунок отримувача в уповноваженому банку, який він вказав при заповненні заяви. Також вона може виплачуватися у відділенні пошти за місцем проживання.

З 14 березня до 11 квітня 2024 в Україні триває реєстрація для участі в цьогорічному національному мульти-предметному тесті (НМТ).

У період реєстрації кожен майбутній учасник НМТ має:

  •     створити персональний електронний кабінет на сайті Українського центру оцінювання якості освіти,
  •     завантажити до нього необхідні документи,
  •     внести інформацію про себе,
  •     обрати предмет за вибором, який він складатиме під час іспиту.

Важливі додаткові дати у проведенні НМТ 2024 є такими:

  •     До 15 квітня майбутній учасник НМТ, за необхідності, зможе внести зміни до інформації в електронному кабінеті. Наприклад, у разі зміни місця проходження або предмета за вибором вступник зможе змінити інформацію, яку він подав раніше. Після 15 квітня змінити інформацію буде неможливо.
  •     Окрім основного періоду реєстрації, передбачено також додатковий період — з 10 травня до 15 травня. У додатковий період зможуть зареєструватися ті учасники, які не змогли цього зробити з поважних причин під час основного періоду реєстрації, та ті, хто реєструвався в основний період реєстрації, але їм було відмовлено в реєстрації.
  •     Вищезгадані учасники візьмуть участь у додатковій сесії НМТ. Зміни до реєстраційних даних у цьому випадку можна буде внести до 19 травня.
  •     З 8 травня для зареєстрованих учасників основних сесій НМТ з’явиться можливість завантажити зі своїх персональних кабінетів запрошення, де буде зазначено дату, час і місце проведення НМТ.
  •     Учасники ж додаткових сесій матимуть змогу дізнатися про дату, час і місце проведення тестування з 8 липня.
  •     Основна сесія НМТ відбудеться з 14 травня до 25 червня 2024 року.
  •     Додаткова сесія триватиме з 11 липня до 19 липня.

Ціна оформлення закордонного паспорта

З 1 квітня в Україні зросте вартість оформлення закордонного паспорта, оскільки дорожчими стануть бланки паспорта громадянина України для виїзду за кордон, які друкує ДП Поліграфічний комбінат Україна.

У зв’язку з цим зростає і загальна вартість оформлення документів:

  •     терміновий закордонний паспорт (оформлення до 7 робочих днів або до 3 робочих днів за наявності підстав) — ціна зросте з 1496 грн до 1598 грн (вартість адмінпослуги залишається незмінною — 992 грн; а вартість бланка збільшиться з 504 до 606 грн);
  •     звичайний закордонний паспорт (оформлення до 20 робочих днів) — ціна зросте з 956 до 958 грн (вартість адмінпослуги залишається незмінною — 352 грн; а вартість бланка збільшиться з 504 до 606 грн).

Підвищення тарифів на воду

З 1 квітня в Україні очікується підвищення тарифів на воду для побутових споживачів, зокрема в Києві та інших містах України.

Відповідно до проєкту Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), підвищення тарифів на воду заплановано у два етапи:

  •     з 1 квітня 2024 року;
  •     з 1 липня 2024 року.

Зокрема, тариф на воду в Києві з 1 квітня можуть підняти до 40,776 грн за кубометр — це підвищення на 34% з нинішніх 30,384 грн за куб.

Жителі Дніпра наразі споживають воду за тарифом 31,36 грн за куб, а з 1 квітня пропонується підняти тариф до 37,61 грн за кубометр. У Вінниці споживачам, у яких вартість води сьогодні становить 25,62 грн за куб, з квітня пропонують платити 35 грн за кубометр.

Нагадаємо, ще в липні 2023 року тарифи на послуги 34 водоканалів в Україні мали зрости в середньому на 32%. Однак, тоді підвищення скасували. На той момент в НКРЕКП підраховували, що в середньому сума в платіжках за водоспоживання домогосподарством (2−3 особи) могла б зрости на 62 грн/міс (з ПДВ).

Чи зростуть у квітні інші комунальні тарифи?

Підвищення цін на решту житлово-комунальних послуг з 1 квітня в Україні не буде. Тарифи на опалення, розподіл газу та електроенергію в Україні залишаються незмінними — принаймні для побутових користувачів. На їх підвищення продовжує діяти мораторій.

Ціни на газ в Україні для клієнтів Нафтогазу (98% споживачів) залишаться незмінними як мінімум до 30 квітня 2024 року — на рівні 7,96 грн/куб м. Компанія прийняла це рішення з урахуванням воєнного стану та економічної ситуації в країні. Ціни на газ у решти постачальників варіюються від 7,7 грн за кубометр до 9,90 грн.

Ціни на електроенергію до завершення осінньо-зимового сезону підіймати не планують. Після підвищення влітку 2023 року вартість послуг електропостачання для населення зараз становить 2,64 грн/кВт-год. Ціну суттєво підняли через потребу у коштах на відновлення інфраструктури після російських обстрілів. Тоді сума у платіжках за електроенергію зросла приблизно на 250 гривень. З 1 квітня жодних змін не буде.

Зекономити на електроенергії українці можуть за допомогою двозонних та тризонних тарифів. У не пікові години (з 23:00 вечора до 07:00 ранку) споживання електроенергії обійдеться в рази дешевше через багатотарифний спосіб обліку. Тобто основне навантаження на мережу потрібно робити вночі, а вдень — економити.

Ціни на опалення: оскільки Кабмін зафіксував вартість газу для постачальників тепла до 15 квітня 2024 року, тарифи на опалення також не зміняться. Виробники тепла для населення, як і раніше, платитимуть за газ 7 420 грн за тисячу кубометрів (із ПДВ). А виробники тепла для бюджетних установ — 16 390 грн.

У деяких регіонах, найбільш постраждалих від нещодавніх російських ударів по енергетиці, опалювальний сезон завершили достроково: у Харкові, де рф фактично знищила основні енергетичні об’єкти міста, оголосили про його завершення з 26 березня. В інших областях України опалення також поступово вимикають достроково: у Києві з 28 березня, у Житомирі – з 30 березня.

Вербна неділя і початок Страсного тижня перед Великоднем

Перехід Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) на новоюліанський календар не має жодного впливу на святкування Великодня, адже православні християни визначають дату Світлого Христового Воскресіння інакше, ніж католики.

У 2024 році ПЦУ та УГКЦ відзначатимуть Великдень 5 травня, тоді як у католиків ця дата цьогоріч випала на 31 березня. Причина такої різниці полягає у використанні різних версій Пасхалії, тобто обчислення дати Великодня. У католицьких церквах її визначають від першого весняного повного місяця. Однак у православ’ї використовується розрахунок, який залежить ще й від весняного рівнодення, тому Великдень за православним календарем не може святкуватися раніше, ніж 4 квітня.

У квітні 2024 року віряни ПЦУ та УГКЦ відзначають кілька важливих дат, пов’язаних із Великоднем:

  •     28 квітня — Вербна неділя: свято Входу Господнього в Єрусалим, яке традиційно відзначають за тиждень до православного Великодня;
  •     з 29 квітня по 4 травня — Страсний тиждень або Седмиця, останній і найсуворіший тиждень Великого посту, коли віряни згадують про страждання Ісуса Христа й останні дні його життя.

Вартість транспортної картки в Києві

З 1 квітня у Києві з 50 до 75 грн зросте вартість транспортної картки. Подорожчання пов’язано зі збільшенням собівартості виготовлення карток, пояснили в пресслужбі Київської міської державної адміністрації.

При цьому вартість проїзду у комунальному транспорті Києва з 1 квітня не зміниться.

Вартість транспортної картки в Києві залишалася незмінною (50 грн) з 2019 року.

У КМДА нагадали, що у додатку Київ цифровий можна придбати цифрову транспортну картку, не втрачаючи знижок або тарифів проїзного.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 242 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]