Сб, 2024-04-27, 04:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:23
Україна підвищить ціну "комуналки" до ринкового рівня
Інші останні Економічні новини

Україні встановили термін для створення вільного ринку газу та електроенергії - до 2015 року. Протягом чотирьох років країна зобов'язана підвищити до ринкового рівня тарифи на газ і електроенергію для населення і теплокомуненерго. "За цей час має бути налагоджена система прямих договорів між споживачами і виробниками", - повідомило джерело в Міністерстві енергетики і вугільної промисловості, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Реформувати ринок в такі стислі терміни буде вкрай складно, тим більше що досі активних дій в цьому напрямі в Кабінеті міністрів не робили, зазначають експерти.

Як повідомили в п'ятницю в секретаріаті Енергетичного співтовариства (ЕС), Україна і ще вісім країн-членів організації зобов'язалися до січня 2015 року провести реформу ринку газу і електроенергії за європейським зразком. Рішення було ухвалене на засіданні ради міністрів ЕС 6 жовтня в Кишиневі. "Ми створили фундамент для єдиного енергетичного ринку, який одного разу тягнутиметься від Дубліна до Кишинева і від Тірани до Гельсінкі", - заявив президент ЕС Валерій Лазер.

ЕС було створено для інтеграції в європейський енергоринок країн Південно-Східної Європи. Договір про створення організації був підписаний в 2005 році в Афінах країнами ЄС і представниками Албанії, Болгарії, Боснії і Герцеговини, Хорватії, Македонії, Румунії, Косова, Сербії і Чорногорії. Україна стала членом ЕС в 2011 році.

На засіданні також був ухвалений план реалізації проекту з розвитку газової інфраструктури співтовариства - "Системи газового кільця" (Gas Ring). Проект припускає об'єднання газових ринків країн-учасниць співтовариства в єдиний регіональний ринок, що сприятиме забезпеченню їхньої енергетичної безпеки.

Фактично Україна зобов'язалася перейти до нової схеми енергоринку, говорить джерело в Міненерго. "Для європейських компаній має бути відкрита можливість імпорту природного газу, його видобування в Україні, транспортування по території країни і продажу на внутрішньому ринку", - розповів співрозмовник.

Слід зазначити, що досі Національна комісія регулювання електроенергетики стримувала підвищення тарифів, побоюючись зростання соціальної напруги в країні, каже експерт з енергетичних питань Володимир Плечун. "Але якщо не почати підвищувати тарифи, ми ніколи не працюватимемо в умовах ринку і не залучимо європейські інвестиції в обленерго", - зазначає Плечун.

"Наступного року відбудуться вибори у Верховну Раду, тому в найближчий рік тарифи швидше за все підвищувати не стануть", - вважає директор КП "Полтаватеплоенерго" Володимир Чернявський. Якщо ж Україна не виконає взяті на себе зобов'язання, вона буде виключена з ЕС. Участь в цій організації, згідно з "Енергостратегією України до 2030 року", повинна дозволити наростити експорт електроенергії вдвоє і залучити 2 млрд євро для модернізації ГТС у європейських банків.

Якщо не почати реформу ринку зараз, то до 2015 року виконати взяті зобов'язання Україні буде складно, вважає інвестстратег ФГ БКС Максим Шеїн. "У Польщі та Угорщини на зміну ринку за європейською моделлю пішло три роки, і це при тому, що у них з самого початку був вільний ринок газу і електроенергії", - зазначає експерт.

За словами члена комітету Верховної Ради з ПЕК Олександра Гудими, уряд поки що не зробив жодного серйозного кроку для реформи ринку. Більш того, на його думку, Кабміну не вигідно реструктуризувати НАК "Нафтогаз України". "Ця компанія є інструментом бюджетної політики держави. Наступного року в проекті держбюджету передбачена схема сплати податків "Нафтогазом", - зазначає він.

Слід зазначити, що раніше віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко висловив упевненість, що до кінця 2011 року уряд підвищить тарифи на газ для населення для отримання кредиту МВФ.

Як відомо, Міжнародний валютний фонд (МВФ) вирішив відновити кредитну співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (15,35 млрд дол за поточним курсом) наприкінці липня. Київ у серпні 2010 року отримав перший транш у розмірі SDR1,25 млрд. У грудні 2010 Україна одержала другий транш кредиту на SDR1 млрд.

Однією з умов надання Україні чергового траншу кредиту було ухвалення пенсійної реформи.

Другою умовою, яка поки що невиконана, є підвищення тарифів на газ для населення. У МВФ невдоволені відмовою України підвищувати тарифи на газ і тепло. Керівництво фонду вимагає щомісячного збільшення тарифів на 10% з липня 2011 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1083 | Додав: nowyny | Теги: тарифи на газ і електроенергію | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]