Чт, 2024-04-25, 02:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:59
Україна залишить ПАРЄ, якщо світ визнає вибори Держдуми РФ. ВІДЕО
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Україна може припинити свою участь у роботі ПАРЄ у разі, якщо повноваження російської делегації в цій організації буде визнано, незважаючи на нелегітимність виборів до Держдуми на території окупованого Криму.

Про це заявив у понеділок міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV.

"Наша позиція є дуже простою: якщо повноваження російської делегації, наприклад у ПАРЄ, будуть визнані, позитивно визнані, ми будемо розглядати різні варіанти - аж до того, щоб не брати участі в роботі ПАРЄ. Звичайно, я не можу це сказати народним депутатам України, - це їхнє, так би мовити, суверенне рішення, - але я буду радити робити дуже радикальні кроки", - заявив він.

Глава МЗС зазначив, що Україні потрібно вживати "чіткі та радикальні кроки".

"Всі російські вибори до Держдуми через проведення нелегітимних і нікчемних виборів на території тимчасово окупованого Криму - вони за визначенням не можуть бути легітимними. Тому в нас є питання щодо проведення цих виборів на території окупованого Криму, у нас є питання щодо того, яким чином будуть у майбутньому ставитись до Державної думи Росії, оскільки результати голосування, за визначенням, є спотвореними, і постає питання про легітимність цієї Державної думи", - наголосив очільник МЗС.

За словами Клімкіна, проведення виборів на території тимчасово окупованого Криму до Держдуми РФ, незважаючи на їхню нелегітимність, не стане приводом до запуску процесу розриву дипломатичних відносин з Кремлем.

"Це безпосередньо на це не впливає, хочу на цьому наголосити", - відповів він на запитання, чи вибори на території окупованого Криму актуалізують тему розриву дипломатичних відносин з Росією.

Клімкін зазначив, що дипломатичні відносини з Росією, які "існують насправді за формою, а не за змістом", потрібні для допомоги українцям, котрі проживають на території РФ.

"Щодо голосування тут (на території тимчасово окупованого Криму – ред.) я хочу сподіватися, що в Росії буде розумний підхід до цього, а що стосується подальших подій - будемо працювати з нашими міжнародними партнерами над тим, щоб контакти з майбутньою Думою залежали від результатів виборів", - наголосив він.

При цьому, за словами Клімкіна, в разі, якщо, незважаючи на нелегітимність виборів до Держдуми РФ на території окупованого Криму, повноваження російської делегації в ПАРЄ будуть визнані, Україна може припинити свою участь у роботі цієї організації.

Міжнародні партнери України не визнають російських виборів в окупованому Криму - Беца

У свою чергу прес-секретар Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца повідомила Громадському, що невизнання міжнародними партнерами України результатів виборів до Держдуми РФ на території анексованого Криму поставлять під сумнів легітимність цих виборів і на території Росії.

"Є підтримка і розуміння наших іноземних партнерів щодо того, що вибори в тимчасово окупованому Криму не є можливими. І це ставить питання ширше - про легітимність Держдуми в цілому", - сказала Беца.

За її словами, на даний момент Україна порушує це питання на всіх міжнародних майданчиках: в ООН, ОБСЄ, Раді Європи.

"Ми спілкуємося з кожною країною, у нас колосальна підтримка. Ніхто не визнає цих виборів. Але наше завдання - щоб ці вибори не відбулися", - повідомила прес-секретар МЗС.

Напередодні член українського ЦВК Андрій Магера пояснив, що в разі проведення виборів в окупованому Криму абсолютна більшість Держдуми РФ буде обрано нелегітимно.

Нагадаємо, 18 вересня повинні відбутися вибори в Державну думу Російської Федерації. Виборча кампанія триває і на території Криму, анексованого Росією навесні 2014 року.

8 вересня Верховна Рада України ухвалила постанову, в якій закликала парламентаріїв іноземних держав, парламентські асамблеї і міжнародні організації утриматися від участі в спостереженні за ходом незаконних парламентських виборів в окупованому Росією Криму, а також у жодному разі не визнавати їхніх результатів.

10 вересня президент України Петро Порошенко доручив міністру закордонних справ Павлові Клімкіну повідомити владу РФ про неможливість проведення виборів до Держдуми Росії на території України.

У відповідь у ЦВК РФ заявили, що перешкоджання проведенню виборів на території посольств і консульств іноземних держав "не входить в компетенцію влади України".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 896 | Додав: adminA | Теги: вибори Держдуми РФ, україна, ПАРЄ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]