Пт, 2024-03-29, 09:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:53
Умеров розповів про перебування у психлікарні: це були тортури
Інші останні Новини з регіонів України

Заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров назвав час, який він провів у стінах психіатричної лікарні окупованого Сімферополя, одними великими тортурами.

Про це він заявив в інтерв'ю DW.

"Ти перебуваєш у відділенні психіатричної клініки закритого типу з санвузлом у жахливому стані. Ти постійно контактуєш зі справжніми душевнохворими, які довгий час, роками, утримуються в цьому відділенні. Це метод впливу на нормальну людину. Три тижні провести в таких умовах - це така екзекуція, яку можна назвати одними великими тортурами", - зазначив Умеров.

Він вважає, що треба мати досить велику силу волі, щоб це спокійно перенести. "До того ж, я відмовився від їжі в клініці, їв тільки те, що мені приносили з дому, не приймав ніяких медичних препаратів з рук персоналу", - додав Умеров.

Він додав, що найжахливіше, що згадує - це туалет і душ. "Тим більше, у мене не надто здоровий організм, я інвалід. І загальний стан почав погіршуватися. На четвертий день перебування в клініці я знепритомнів", - зазначив заступник голови Меджлісу.

Умеров каже, що лікарі в психіатричній лікарні анексованого Сімферополя поставилися до нього по-людськи, хоч умови і лікарня погані.

"Я був присутній на цьому засіданні. Лікар, яка вела мою справу, надала звіт членам комісії. Ми поспілкувалися хвилин 15-20. Все було дуже доброзичливо, вони всі мої колеги, адже я сам медик за освітою. Тому труднощів переконати їх, що я психічно здоровий, не виникло", - розповів Умеров.

"І рішення було прийнято: однозначно - жодних психічних відхилень у мене немає. І ті задуми, які, напевно, були у слідства, щоб мене дискредитувати, поки що не здійснилися", - заявив він.

Умеров уточнив, що експертизи проходили "загалом у бесідах".

"Кілька разів зі мною лікар розмовляла, кілька разів - середні медичні працівники, які знаються на цьому. Вони повинні були визначити рівень мого психічного стану, чи є якісь відхилення", - розповів кримчанин.

На запитання, чи можна було провести цю експертизу за кілька днів, Умеров відповів: "Чесно кажучи, у мене у самого такі питання виникали, проте лікарі, які займаються психіатрією, кажуть, що за законом мінімальний термін - 28 днів. Це мені як людині, з приводу якої не виникло жодних сумнівів, вони провели експертизу в прискореному темпі".

Умеров заявив, що не збирається залишати анексований Росією Крим, незважаючи на кримінальне переслідування його там.

"Я не визнаю результатів референдуму, і все, що потім робилося з посиланням на референдум. Якби я хотів утекти від так званого покарання за свою думку, за свою позицію, я міг би це зробити вже давно", - підкреслив він.

"Був час, коли мені пропонували досить високу позицію на материковій Україні, я від цього відмовився. Я не збираюся залишати Крим", - додав Умеров.

Нагадаємо, 7 вересня Умерова випустили з психіатричної лікарні в окупованому Сімферополі, куди його насильно помістили на проведення психіатричної експертизи за рішенням окупаційного російського суду і де він провів три тижні. Його родичі заявляли про погіршення його здоров'я.

ФСБ Росії порушила справу проти Умерова за звинуваченням в екстремізмі за "публічний виступ із закликами про необхідність порушення територіальної цілісності РФ".

18 серпня лідер кримських татар Мустафа Джемілєв повідомив, що Умерова "виписали" з лікарні, куди він потрапив із залу суду в ході розгляду його справи, і співробітники Федеральної служби безпеки РФ відвезли його в психіатричний диспансер на примусову експертизу.

21 серпня адвокат Заїр Смедляєв заявив, що стан здоров'я Умерова різко погіршився - він знепритомнів. У 59-річного Умерова проблеми з серцем (гіпертонія) і цукровий діабет.

Європейський Союз назвав примусове утримання в психіатричній лікарні і проведення психіатричної експертизи Умерова грубим порушенням міжнародних стандартів прав людини і закликав негайно його звільнити.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 834 | Додав: adminA | Теги: тортури, Умеров, психлікарня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]