Сб, 2024-04-27, 06:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:27
В українській політиці домінують "злодії в законі" і "телефонне право" - екс-посол Німеччини
Інші останні Новини Європейського Союзу

В Україні існують два поняття, які в Західній Європі невідомі: "це телефонне правосуддя і злодії в законі", повідомляє "Дзеркало тижня. Україна" з посиланням на інтерв'ю Deutsche Welle з екс-послом Німеччини в Україні Дітмаром Штюдеманном.

"Домінування цих явищ в українській політиці є наслідком недієздатності політичних еліт України, починаючи з отримання нею незалежності. Це не є винаходом тих, хто перебуває при владі сьогодні. Але сьогоднішня влада не докладає достатніх зусиль, щоб це змінити", - додав екс-посол.

Разом з тим він вважає, що повна ізоляція президента Віктора Януковича від цивілізованого світу може нашкодити українському народу.

"Ізоляція Януковича неминуче призвела б до ізоляції України. Це фатальна постановка питання. Мені б хотілося, щоб сторонам вдалося порозумітися на запланованому на грудень саміті Україна - ЄС. Я переконаний, що ціла нація не може ставати заручником одного керівника. Ми бачимо, чим це може закінчитися на прикладі Бєларусі, хоча поки ці дві країни не варто порівнювати. Я закликаю українське керівництво знайти спосіб взаєморозуміння із західними партнерами. Українці хочуть зближення з Євросоюзом і заслуговують на це. Україна - це історично європейська країна. Але називатися такою вона може тільки, якщо в ній діятимуть демократичні принципи", - сказав він.

В той же час Штюдеманн вважає за маловірогідний приїзд до Києва на саміт Україна - ЄС керівників Євросоюзу, поки лідер української опозиції Юлія Тимошенко знаходиться у в'язниці.

"Нам, європейцям, таке представити просто неможливо. Це не відповідало б ні демократичним традиціям, ні базовим демократичним принципам. Треба сказати чітко: українська сторона повинна діяти. Адже саміт має сенс тільки в тому випадку, якщо він пройде на найвищому рівні. На це він і саміт. Немає сенсу проводити такі заходи на рівні осіб другої або третьої ланки", - підкреслив екс-посол.

"Моєї фантазії не вистачає, щоб уявити собі, що це підписання (угоди про асоціацію) пройде без будь-якого принципового рішення у справі Тимошенко, а також в питанні забезпечення верховенства права в цілому", - сказав Штюдеманн.

Відзначимо, що нинішній Посол Німеччини в Україні Ганс-Юрген Гаймзет вважає, що в Україні відбувається регрес в розвитку демократії.

"Багато міжнародних організацій заявляють про те, що відбувається певний відкат, регрес в цій справі. І я підтримую таку думку". "З одного боку, це розглядається як позитивне явище - що відбувається тісна співпраця між президентом, прем'єр-міністром, урядом і парламентом, і вони можуть спільно діяти. З іншого боку, виникає небезпека монополізації влади", - заявив посол.

Нагадаємо, що державний міністр у федеральному міністерстві МЗС Німеччини Корнелія Піпер заявила, що Німеччина може не підписати Угоду про асоціацію між ЄС і Україною.

Піпер відзначила, що в цілому німецька сторона зацікавлена в підписанні цієї угоди з Україною, проте в країні повинні дотримуватися основні європейські принципи: верховенство права, зміцнення демократії, дотримання прав людини.

17 листопада Комітет з питань закордонних справ Європейського парламенту запропонував, щоб Європарламент рекомендував Європейській комісії парафувати Угоду про асоціацію з Україною "якщо це можливо, до кінця 2011 року".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1158 | Додав: adminA | Теги: екс-посол Німеччини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]