Сб, 2024-05-04, 12:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:37
Завантаживши "Північний потік", Росія зменшила транзит газу через Україну майже на 50%
Інші останні Економічні новини

Експорт російського газу до країн Західної та Центральної Європи через Україну в поточному місяці знизився на 47% - до 3,6 млрд кубометрів. Скорочення спричинено перенесенням транзиту з України на північний коридор (газогін "Ямал-Європа", що проходить через Бєларусь) і морський газопровід "Північний потік" (Nord Stream), передає ТСН.

У березні постачання з цього коридору становили 2,9 млрд кубометрів, що на 25% вище, ніж було прокачано торік газогоном "Ямал-Європа" (Nord Stream тоді ще не працював).

Якщо в березні 2011 року середньодобовий транзит газу по "Ямал-Європа" (75 млн кубометрів) був утричі менший, ніж постачання через Україну, то нинішнього березня постачання по північному коридору (94 млн кубометрів) лише на 24% менші, ніж український транзит.

Зазначимо, раніше "Газпром" підтвердив намір вилучити Україну - нинішнього головного транзитера російського газу на експорт - з системи доставки російського газу на цільові ринки.

Довідка

"Північний потік" (англ. Nord Stream) - принципово новий маршрут експорту російського газу до Європи. Газогін пройде через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район м. Виборга) до узбережжя Німеччини (район м. Грайфсвальда). Протяжність газопроводу становитиме близько 1,2 тис км. Будівництво другої нитки газопроводу приведе до збільшення його пропускної спроможності до 55 млрд куб м. Nord Stream – це один із проектів, що є альтернативою української ГТС.

"Південний потік" (англ. South Stream) - російсько-італійський проект газогону, який проляже по дну Чорного моря з Новоросійська в болгарський порт Варна (оминаючи Україну). Далі його дві гілки пройдуть через Балканський півострів до Італії та Австрії. Згідно з планами, газопровід має бути запущено до 2015 року. Планована потужність "Південного потоку" - 63 млрд кубометрів газу на рік.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1039 | Додав: adminA | Теги: 50%, Росія зменшила транзит газу, Україну, Північний потік | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]