Чт, 2024-04-25, 15:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:41
90% українських благодійних організацій фінансово не звітують - тіньова благочинність
Інші останні Економічні новини
90% діючих благодійних організацій в Україні не мають незалежної спостережної ради і не звітують податковій інспекції. Про це йдеться у статті "Українського тижня".

З ухваленням нового профільного закону зареєструвати благодійне товариство, організацію чи фонд в Україні стало простіше. Навіть кілька фізичних осіб, які мають установчий акт, статут із прописаними цілями та очікуваними джерелами доходів, майже гарантовано отримають реєстрацію в Мін’юсті.

Щоправда, наприкінці року вони повинні обов’язково публікувати звіт про свою фінансову діяльність, мати незалежну спостережну раду й звітувати податковій інспекції. Однак, за словами експертів, до 90% діючих БО ігнорують ці норми.

"В Україні фактично відсутня статистика благодійної сфери, – пояснює директор Українського форуму благодійників Анна Гулевська-Черниш. – З одного боку, держава в особі податкової відмовляється надавати відповідну інформацію, адже тоді випливе те, що благодійність у нас обкладається податками, а це нонсенс для більшості країн світу. З іншого – переважна частина доброчинних організацій також не публікують своїх фінансових звітів. Адже величезний фіскальний прес спонукає до того, що вигідніше або давати їх неофіційно, або проводити не через 1–4% бюджету, які компанія має право витрачати на ці цілі, а через маркетингові чи піар-витрати. За отриману реципієнтами допомогу, згідно з чинним ПК, добродійники мусять платити податок із доходів фізичних осіб (ПДФО)".

Крім того, фінустанови майже ніколи не попереджають людей, які збираються відкрити благодійний рахунок, що згідно із законодавством кошти, які перераховуватимуться на нього, вважаються нецільовими й підлягають оподаткуванню, до цього додається ще й комісія самого банку.

Раніше повідомлялося, що фракція партії "УДАР" запропонувала звільнити релігійні організації від податку на нерухомість.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 904 | Додав: adminA | Теги: 90% українських благодійних організ, іньова благочинність, не звітують | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]